Belföld

Több ellenzéki politikus is átvizsgáltatja a telefonját

Több párt és független politikus is arról értesítette a Narancs.hu-t, hogy átvizsgáltatják a mobiltelefonjukat, hogy kiderüljön, őket is megfigyelték a Pegasus, vagy valamilyen más kémprogram segítségével.

A Jobbik azt írta, hogy a párt elnöke és fontosabb vezetői folyamatos kibervédelem alatt állnak, és egyelőre nem tapasztalták a Pegasus jelenlétét. Ezzel együtt az Amnesty International és a Citizen Lab által kidolgozott módszerekkel átvizsgálják az érintett készülékeket és a kommunikációt. A párt azt is mondta, hogy a hasonlóan veszélyes Candiru szoftver nyomát sem találták meg eddig.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke arról tájékoztatta a Narancs.hu-t, hogy a pártnak is megvannak a saját védelmi rendszerei és mindent megtesznek az illegális megfigyelés ellen. A Párbeszéd társelnökei, Szabó Tímea és Karácsony Gergely a közeljövőben szintén be akarja vizsgáltatni a telefonját és további lépésekről a vizsgálat eredményétől függően döntenek.

A DK szintén ellenőrzésre készül, és átvilágíttatja a telefonját Szél Bernadett és Hadházy Ákos, valamint Márki-Zay Péter is. Az LMP azonban nem keres kémszoftvert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik