Belföld

„Sosem tűrtük, hogy fenyegessenek és kisemmizzenek minket” – levonult az ellenzék „az ostromlott” Dunaújvárosba

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Dunaújvárosban sok minden hozott az elmúlt harminc év, itt aztán megtörtént minden, ami megtörténhetett. Egy dolgot soha senki nem tett: senki nem süllyedt arra a szintre, hogy szándékosan, aljas módon tönkre akarja tenni a dunaújvárosi lakosokat

– mondta Pintér Tamás polgármester a Dunaújváros ostrom alatt címmel tartott összellenzéki sajtótájékoztatón azt követően, hogy kiderült: a jobbikos vezetésű önkormányzat jelentős bevételektől eshet el, ha bekövetkezik, amit a Telex szellőztetett meg, és a kormány különleges gazdasági övezetet hoz létre Iváncsa és Rácalmás közigazgatási területén, Adony és Kulcs bevonásával. Az információ szerint Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke javasolja ezt.

Pintér szerint Dunaújváros kisemmizéséről határoztak, ezért vonult le a teljes ellenzék a megyei jogú városba.

Minden egyes dunaújvárositól százezer forintot vesznek el. Hagyják abba Dunaújváros ostromlását! Itt ellenzéki és kormánypárti emberek is laknak. Mi dunaújvárosiak sosem tűrtük, hogy fenyegessenek és kisemmizzenek minket

– jelentette ki a jobbikos polgármester.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke arról beszélt, hogy nem lehet így kormányozni, az emberek feje felett dönteni. „Bírjátok ki ezt az egy évet, az új kormány igazságot fog szolgáltatni!” – üzente a volt miniszterelnök.

Mohos Márton / 24.hu

Jakab Péter szerint az Orbán-kormány azt a következtetést vonta le az ellenzék megerősödéséből, hogy „a kormánynak meg kell büntetnie az ellenzéki szavazókat”.

Itt vagyunk, egységesek vagyunk, az ellenzék összezár. Értem én, hogy Orbánt mi motiválja, ő már a kormányváltásra készül. Ezért visznek mindent, de az ellenzék mindent visszaad majd

– állította a Jobbik elnöke, akit Karácsony Gergely követett a mikrofonnál. A főpolgármester azt mondta, „a kormány gyűlöli az önkormányzatokat, főleg azokat, amelyek nem a Fideszhez tartoznak”. Szerinte ez a javaslat nem született volna meg, ha fideszes vezetés lenne a városban, valahogy mindig úgy alakul, hogy ellenzéki többségű települések ellen hoznak ilyen döntést.

Keresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője döbbenetes kormányzati szándékról beszélt, majd azt mondta, ha nem állítják meg a kormányt, akkor minden térség, minden fontos beruházás sorra kerül.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke szerint az önkormányzatiság kiüresítése zajlik, és szó sincs arról, hogy a fideszes önkormányzatokat végül megkímélnék. Hódmezővásárhely polgármestere emlékeztetett, éltünk már ilyen rendszerben, azt tanácsrendszernek hívták. Beszélt arról is, hogy fideszes polgármesterek is kiakadtak az önkormányzati lakások kényszereladásától.

Mohos Márton / 24.hu

Orosz Anna, a Momentum alelnöke szerint az ellenzék a jövőben azon fog dolgozni, hogy minden magyar emberhez eljusson: „a Fidesz nem a magyar emberekért dolgozik, hanem a saját oligarcháik gazdasági érdekeit nézi”. Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke pedig úgy látja,

a Fidesz úgy viselkedik, mint egy bukott diák, aki még az osztálypénzt is ellopja.

Aljas politikai bosszúról beszélt, és emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor korábban állami támogatást és munkahelyeket ígért Dunaújvárosba.

A jobbikos Kálló Gergely, a körzet egyéni országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy nemcsak Dunaújváros lenne a vesztese a kormány döntésének, hanem a környező települések is.

Pusztaszabolcs, Perkáta és Ercsi, a körzeten kívül pedig Besenyő biztosan kimarad a pénz elosztásából. Pedig ezek a teleülések is érintettek

– jelentette ki. A legszomorúbbnak az emberi tényezőt tekinti, vagyis azt, hogy „Molnár Krisztián gátlástalan hataloméhségéhez néhány polgármester asszisztál. Szerintük helyes, hogy úgy jutnak forrásokhoz, ha másoktól vesznek el”. Kálló szerint ezek a településvezetők nagyot hibáztak.

Milliárdokról lehet szó

Az előzményekről: Dunaújváros részt vett Iváncsa és Rácalmás ipari parkja létrehozásában, az előbbit finanszírozta, az utóbbiba földdel szállt be, és közművekkel látta el. Közreműködése fejében megállapodtak, és jelenleg az iparűzési adón fele-fele arányban osztoznak a két településsel. Összességében milliárdokról lehet szó, hiszen Rácalmáson termel például a dél-koreai gumiabroncsgyártó, a Hankook, és ha a különleges övezet elszippantja az iparűzési adóját, az idén félmilliárd forint kiesést jelent Dunaújvárosnak.

Bodnár Boglárka / MTI A Hankook rácalmási gyáregysége

De nem látna pénzt a város az Iváncsán épülő, ugyancsak dél-koreai SK Innovation gigaberuházásának, a 680 milliárd forintos költségűre tervezett akkumulátorgyárnak a majdani adójából sem. A dél-koreai befektető két komáromi üzeme után fogott bele az iváncsai projektbe, amely az eddigi legnagyobb zöldmezős beruházás Magyarországon.

A különleges gazdasági övezet létrehozása azt jelenti, hogy a települések helyett a Fejér Megyei Önkormányzat lesz jogosult az iparűzési adó beszedésére és továbbosztására. Az idevágó rendeletet tavaly áprilisban hozták, majd törvénybe is foglalták, e szerint a kormány különleges gazdasági övezetté nyilváníthatja az új beruházás vagy üzembővítés megvalósítását szolgáló helyszíneket és azok környezetét a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülésére vagy újak létrehozására hivatkozva. A koronavírus árnyékában hozott intézkedésre a nemzetgazdasági szempontból kiemelt, 100 milliárd forintnál nagyobb összköltségű beruházások esetében van mód. Az iparűzési adó kivetésének és beszedésének a jogát áttestálják a megyei önkormányzatra, de a település búcsút inthet a területről származó többi helyiadó-bevételnek is. Az – indoklás szerint a koronavírus negatív gazdasági hatásainak kivédésére szolgáló – intézkedéssel kicsavarják a kiszemelt önkormányzatok kezéből az egyik legnagyobb önálló bevételi forrásukat, az iparűzési adót, egyúttal kiiktatják a lakosság beleszólását a beruházásokkal kapcsolatos döntésekbe.

Ez történt az ellenzéki vezetésű Göddel tavaly áprilisban, ahol a Samsung beruházásával szemben a lakosság környezetvédelmi aggályait felvállaló momentumos polgármestert kapcsolták ki a döntéshozatalból. A gyár által megfizetett iparűzési adót, a város bevételének harmadát a fideszes többségű Pest megyei önkormányzathoz irányították. A gödi ipari parkban ugyancsak akkumulátorgyár és egy dél-koreai befektető a főszereplő, 390 milliárd forintos beruházással kezdett bővítésbe a Samsung SDI.

Dunaújvárosból nem érkeztek hírek veszélyes anyagokról, környezetvédelmi aggályokról, más természetű konfliktus azonban keletkezett nemrég a végveszélybe került vasmű, az ISD Dunaferr Zrt. kapcsán. A hónapok óta legitim vezetés nélkül vergődő gyárat egy állítólag 500 fős, biztonságiakból verbuvált csapat akarta nemrég bevenni. A botrányos akciónak a rendőrség vetett véget, Stummer János, a Jobbik alelnöke pedig közvetlen kapcsolatra utalt a Fidesz és az akció között: arra kérte Kubatov Gábort, a Fidesz pártigazgatóját, hogy „kösse meg a kutyáit, ne fenyegesse tovább a dunaújvárosi embereket”. A dolog feljelentésig fajult, a két alelnök a bíróságon fog megmérkőzni.

Kapcsolódó
Dunaferr: vakon, mint Stevie Wonder
Mi és ki fontos Dunaújvárosban? Riport a vasműtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik