Belföld koronavírus

2022 végén kezdődhet a magyar vakcinagyártás

Száz nap múlva teszik le a Nemzeti Oltóanyaggyár alapkövét Debrecenben – ezzel a bejelentéssel kezdődött az operatív törzs sajtótájékoztatója. György László, az ITM államtitkára elmondta, hogy 2022 végén kezdhetnek oltóanyagot gyártani Magyarországon.

Müller Cecília a friss adatok felsorolásával kezdte a mondandóját. Az országos tiszti főorvos szerint továbbra is kedvezőek a járványügyi adatok.

A harmadik hullám leszálló ágának vége felé közeledünk a védőoltásoknak köszönhetően

– jelentette ki Müller Cecília.

A tiszti főorvos elismételte, hogy Szputnyik V oltóanyag már csak korlátozottan elérhető, mert ebből már minden dózist leszállítottak az oroszok, és ezek szerint nem rendelünk többet belőle. Azonban minden más vakcinából van, vagy érkezik szállítmány.

Vakcinabőség van

– mondta Müller Cecília.

Hozzátette, hogy a második oltást is fontos felvennie mindenkinek, mert így alakul ki a megfelelő szintű védettség. Az országos tiszti főorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyártók előírásait érdemes követni abban is, hogy mikor adatjuk be a második adagot.

Müller Cecília hosszan beszélt arról, hogy Magyarországon már az 1930-as években gyártottak BCG-vakcinát, a hatvanas évektől az oltóanyagok minőségellenőrzése is megoldott, közel 100 éves szakmai hagyománya van a vakcinagyártásnak és -kutatásnak, ezekre az alapokra épül a magyar koronavírus-vakcina kutatása és az oltóanyaggyár létesítése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik