Belföld

Karácsony ugyanazért nem tanít, amiért Orbán sem

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A politika miatt ért véget mindkettőjük tudományos karrierje.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán azt írja, az egyetemi, tudományos világban a komolyság egyik mércéje a publikációk száma, így megtisztelőnek is tarthatná, hogy rövidke tudományos karrierjéről mennyi publikáció született hétvégén, „zömmel a lakájmédiában”. A főpolgármester, miniszterelnök-jelölt szívesen hozzájárult volna ezekhez, ha valaki megkérdezi, de számára úgy tűnik, „a tények csak megkötik egyes alkotók fantáziáját”. Bár azt végképp megtisztelőnek tartja, hogy maga a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, Lánczi András is megszólalt, mégis segít tisztázni, miért nem csinálta meg a doktorit, ha már ez is az ország fontos kérdésévé vált.

Igazán profán oka van. Amikor be kellett volna fejeznem, akkor már 2 éve aktív politikus voltam. Ennyi. Így ért véget a tudományos karrierem.

Előzőleg a Corvinus Egyetem rektora, Lánczi András a Mandineren arról írt, ő alkalmazta Karácsonyt, akit végül azért bocsátott el, mert nem fejezte be a doktori képzést. Szerinte bár az egyetem minden támogatást megadott Karácsonynak, ő nem tudott élni a lehetőséggel, úgy távozott az egyetemről mint aki képtelen az elvárt teljesítményeket elérni.

Kapcsolódó
Karácsony elismeri Orbán angolját, de nem akar olyan jól tudni kínaiul és oroszul, mint a kormányfő
Most nem testsúly és magasság kérdésben futott újabb kört a főpolgármester.

Erre reagált Facebook-oldalán Török Gábor politikai elemző is, aki maga is tanított a Corvinuson. Azt írta, ennek a vitának kizárólag politikai céljai vannak, aki ebben megszólal, tudnia kell, amit mond, felhasználják azok, akiknek ez a politikai érdekük. Szerinte Lánczi kiváló tanár, még jobb egyetemi vezető volt. Ha ő marad a tanszékvezető, valószínűleg még ő is a Corvinuson tanítana, mert másokkal ellentétben soha nem azt kereste, ki miben rossz, hanem azt, ki mit tesz hozzá a tanszék munkájához.

Karácsony Gergely éppen azért kerülhetett a tanszékre, mert Lánczi Andrást kizárólag az vezette, hogy találjon egy alkalmas embert a módszertani tárgyak oktatására. Gergő ezt a feladatot sikeresen oldotta meg: a kurzusainak köszönhetően jelentősen emelkedett a hallgatók módszertani tudása, témavezetésével számos hallgató munkája nyert díjat azokban az években az országos tudományos diákköri versenyeken.

Szerinte Lánczi mindig korrekt módon ki is emelte Karácsony szerepét abban, hogy az országban a Corvinus lett a legerősebb a politikatudományi képzés módszertani megalapozottságban.

Orbán Viktor egyébként egy interjúban, amit még a Fekete Doboz készített vele huszonévesen, maga is azt mondta, őt is vonzotta a tudományos élet, de a politika közbeszólt. Eredetileg tanítani szeretett volna.

Vonz a politika, de sokkal jobban szeretnék könyvtárban ülni, tanulni, államelmélettel foglalkozni, megírni egy-két problémáról azt, amit fontosnak tartok, és aztán tanítani. Ha szabadon és kötöttségek nélkül választhatnék, akkor szeretnék egy jó egyetemi tanár lenni, aki államelméletet, politológiát tanít. Ehhez volna kedvem leginkább.

Kapcsolódó
Tőlem nem kell félni – Orbán Viktor és a rendszerváltás
Miként szedné ízekre az illiberális államot építő önmagát a rendszerváltó Orbán Viktor, és miről gondolkodott már harminc évvel ezelőtt is éppen ugyanúgy, mint manapság?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik