Belföld

A fideszeseket is megosztja a Fudan Egyetem

MTVA / Bizományosi: Róka László
MTVA / Bizományosi: Róka László

A kínai Fudan Egyetem budapesti campusépítési terve azokhoz is eljutott, akik nem követik szorosan a hazai belpolitikát. A megkérdezettek 91 százaléka hallott ugyanis már róla, és csak alig ötöde gondolja azt, hogy ez Magyarország számára előnyös lenne – derül ki a Publicus Intézet Népszava megrendelésére készített áprilisi közvélemény-kutatásából.

A beruházás megítélése nem egységes a Fidesz-szavazók körében sem. Míg az ellenzéki szavazók 92 százaléka szerint Kína nyer az üzleten, a kormánypártiak 62 százalékuk mondta azt, hogy a kínai egyetemnyitás Magyarország számára előnyösebb. Amikor viszont kifejezetten az építkezéshez nyújtott kínai hitelre és a kínai vállalatok bevonására kérdeztek rá náluk, már csak a fideszesek 48 százaléka vélekedett úgy, hogy Magyarország jól jár ezzel a projekttel (az ellenzékiek 5 százaléka gondolja így).

Ráadásul mindezt még azelőtt válaszolták a megkérdezettek, hogy Palkovics László benyújtotta törvényjavaslatait, amelyekkel a Diákváros legértékesebb Duna-parti területeit átadná a kínai egyetemnek. Márpedig arra a kérdésre, hogy a magyar egyetemi hallgatóknak jutányos lakhatást biztosító Diákváros vagy a kínai egyetemváros épüljön-e fel a IX. kerületben, még a fideszesek 47 százaléka is a kollégiumokra szavazott.

Abban ugyanakkor kevesen bíznak, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester meg tudja akadályozni, hogy a Diákváros helyére más épüljön. A kormánypártiak 14 százaléka látott erre esélyt, az ellenzékieknek 41 százaléka. Ha lenne népszavazás erről, akkor a fideszesek 40 százaléka, az ellenzékieknek 93 százaléka arra voksolna, hogy ne ott épüljön meg a Fudan.

A kiemelt képen az egykori Nagyvásártelep – Kvassay Jenő út – Ráckevei Duna-ág határolta telekegyüttes, ahol a Ferencvárosban, a Soroksári úttól a Dunáig és Csepel északi részén kialakítandó új városrészben kapna helyet a Diákváros és a Fudan Egyetem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik