Belföld

Ombudsman: nem kapnak rendesen enni, és erőszakot szenvedhetnek a kalocsai nevelőotthonban a gyerekek

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A kalocsai gyermekvédelmi intézményben a 24.hu cikksorozata nyomán indított vizsgálatot az állampolgári jogok biztosa. Mint fogalmaz, súlyos és rendszerszintű problémákat talált.

Egy pénteken közzétett ombudsmani állásfoglalás „súlyos, konkrét és rendszerszintű” problémákról számol be az Emmi által fenntartott kalocsai speciális nevelőotthonban.

A szöveg számos jogsértés feltárása mellett lényegében megerősíti, hogy évek óta következmények nélkül folyhat az erőszak az otthonban, ahol a rácsos ablakok mögött többnyire hátrányos helyzetű családból származó, speciális nevelés igényű gyermekek élnek.

Az állampolgári jogok biztosa február elején a „sajtóban megjelent információkra” hivatkozva indított – előzetes bejelentés nélküli – vizsgálatot az intézményben. Az ügy előzménye a 24.hu cikksorozata volt, melyben közzétettük nevelők és növendékek nyilatkozatait arról, hogy szerintük súlyos visszaélések, bántalmazások történnek az otthonban.

Ahol az erőszak a normalitás

Hírt adtunk arról is, hogy a helyi katolikus lelkész, Mészáros István személyében olyan pap látja el a fiatalok hittanoktatását és lelki gondozását – gyakran négyszemközti találkozások keretében –, akinek korábban molesztálási ügye volt. Arról is beszámoltak forrásaink, hogy a 10 és 18 év közti gyermekeket cigaretta adásával, illetve megvonásával tartják kordában, ami jogsértő, a gyerekek egészségét súlyosan veszélyeztető gyakorlat.

Kapcsolódó
Brutális erőszakról beszélnek a kalocsai gyermekotthon volt növendékei
Forrásaink beszámolói szerint a bot is szerepelt a fegyelmező eszközök között a speciális gyermekotthonban. Ugyanakkor a felügyelő szervek, a hatóságok állítják: nem tudnak bántalmazásokról. Az igazgató nem válaszolt kérdéseinkre.

Egy 2016-os ombodsmani jelentés már fényt derített arra, hogy egyes nevelők a kalocsai intézményben kulcscsomóval ütlegelik, illetve pofozzák a kimaradásról késve visszaérő vagy egyéb „kihágásokat” elkövető gyerekeket. Tudomásunk szerint ezeknek az eseteknek azóta sem lett sem személyi, sem jogi következményük. Sőt, a 2020-as beszámolók némelyike szinte elképzelhetetlen mértékű kínzásokról, verésről, alázásokról szólt, valamint arról, hogy bizonyos nevelők a gyermekek egymás közti agresszióját sem fékezik, sőt egyes esetekben bátorítják.

Különösen megrendítő, hogy a gyerekek többsége mind a verbális, mind a fizikai bántalmazást normális nevelési módnak fogta fel a 2016-os jelentés szerint. Ekképp nyilatkozott lapunknak egy olyan volt kalocsai növendék is, akit elmondása szerint telefonkönyvvel ütöttek le, illetve bottal törték el a bordáját.

„A bántalmazó kolléga a gyermekotthonban dolgozik”

A jelenlegi ombudsmani állásfoglalás kiemeli, hogy „a szakképzett dolgozók aránya, a fluktuáció csökkenése tekintetében a korábbi ombudsmani vizsgálathoz képest előrelépés történt”, és úgy fogalmaz, hogy „gondozott gyermekeket érintő, szakdolgozó által elkövetett bántalmazást a vizsgálat nem igazolt.” Ugyanakkor az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala honlapján elérhető részletes jelentés árnyaltabban fogalmaz. A dokumentum szerint ilyen cselekmények kétséget kizáró bizonyítására nincs lehetősége az ombudsmannak, csak más hatóságoknak. Viszont a jelentésben a következő mondatok is szerepelnek:

A meghallgatott gyermekek közül egy gyermek számolt be arról, hogy egy felnőtt bántalmazta, egy gyermek pedig felnőtt részéről tapasztalt verbális agresszióra utalt. Az egyik meghallgatott dolgozó állítása szerint pedig a sajtóban említett bántalmazó kolléga jelenleg is a Gyermekotthonban dolgozik, de konkrét bántalmazási esetről nem számolt be.

A vizsgálat további súlyos problémákat is feltárt az otthonban:

  • Az intézményben tartott gyerekek nem kapnak rendesen enni. (A jelentés szerint az étkeztetésre fordítható összeg nem elegendő „a fejlődő szervezet számára szükséges mennyiségű egészséges táplálék biztosítására”.)
  • Az ott nevelkedő gyermekek – életkoruk szerinti – iskoláztatása továbbra is „több éves” elmaradásban van.
  • Az épület túlzsúfolt, vagyis több gyerek van ott, mint amennyi a férőhely.
  • Az intézmény legálissá teszi a gyermekek közti agressziót, sőt az újonnan érkezőknek a gyerekek szerint verekedéssel, bokszolással kell beilleszkedniük a többiek közé, mégpedig a felnőttek szeme láttára. Az ombudsman szerint „a rendszerbántalmazás kategóriájába tartozik, ha a szakdolgozók nem védik meg a gyereket”.
  • A gyermekotthon nem kezeli megfelelően a dohányzás problémáját.

A részletes jelentéshez mellékelt fotókon kosz, rendetlenség, elhanyagolt épületbelsők láthatók. A szöveg utal arra, hogy a gyerekek a börtönből kiselejtezett ágyakon alszanak.

Az Emmi szerint mindent rendben van, és minket perel

Tavaly tavasszal, amint a kalocsai otthon ügyében az első mellbevágó információkat megkaptuk, interjút kértünk a gyermekotthon igazgatójától, Juhász Gábortól, de erre nem kaptunk lehetőséget. (Néhány hónappal korábban Juhász részletes interjút adott a kormányközeli Magyar Nemzetnek, amiből az derül ki, hogy az otthonban minden a legnagyobb rendben van.)

Később mind a gyámhivatalnak, mind a működtetőknek, mind a minisztérium illetékes főigazgatóságának jeleztük a problémát, és a bántalmazásokról szóló beszámolók ügyében többször is megküldtük a kérdéseinket, de ezekre nem reagáltak. Pontosabban: egyetlen szűkszavú tájékoztatást kaptunk a minisztérium Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságától, amiben leszögezik, hogy az intézményben „példaértékű munka folyik.”

Ugyanakkor a minisztérium tavalyi nyilatkozata szerint azokat a „személyi és szervezeti problémákat”, amelyeket már a 2016-os ombudsmani vizsgálat feltárt, sikerült megszüntetni, ezért a fóti gyermekotthon egykori lakói közül is többeket Kalocsára költöztetnek. Rákérdeztünk, hogy ez valóban így van-e, de erre a kérdésünkre sem érkezett válasz. Ellenben februárban Fülöp Attila államtitkár Facebook-oldalán bejelentette, hogy a Fővárosi Törvényszéken pert indít lapunk cikkei miatt, és helyreigazítást, valamint milliós sérelemdíjat követel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik