Belföld

Rükvercbe kapcsolt az I. kerület a buszparkoló ügyében

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
V. Naszályi Márta polgármester szerint a MÁV sem írta alá a bérleti szerződést, a lakosok is zúgolódnak, szóval jegelik a projektet. Pedig a polgármester szerint sok bevételt nyert volna vele a kerület, no meg némi közlekedési enyhülést.

Nagy port kavart az I. kerületben nemrég, hogy a Mészáros utcában parkoltatnák a Budai Vár környékén alig elférő turistabuszokat a jövőben. A civilek tiltakozásának hamar meglett a hatása, a Budavári Önkormányzat Facebook-oldalán V. Naszályi Márta polgármester bejelentette, hogy egyelőre nem létesítenek buszparkolót. Indoklásként így kezdte a kerületvezető:

Amikor a Mészáros utcai buszparkoló megvalósításáról döntöttünk, az a cél vezérelt bennünket, hogy mentesítsük a Várat, a Gellérthegyet és a kerület egészét a pandémiát megelőző turistabusz-káosz alól, amikor naponta több száz busz hajtott be és keringett a kerületben – szabályozatlanul, füstöt pöfékelve, közlekedési káoszt előidézve.

Szerinte sok jogos aggállyal és félelemmel is találkoztak a fórumokon, de sokan politikai célokra használták fel mindezt. Ráadásul a buszparkolóról szóló szerződést a MÁV (aminek területén ez létesülne, a Déli pályaudvarra tartó vágányok mentén) nem írta alá hosszú idő elteltével sem. Így megszületett a döntés:

Mivel ekkora jelentőségű beruházást ilyenfokú bizonytalanságban nem lehet előkészíteni, a mai napon visszakértem a tervezett buszparkoló területére vonatkozó bérleti szerződést a MÁV-tól. Egyúttal pedig a buszparkoló előkészítési munkáit határozatlan időre felfüggesztettük.

V. Naszályi változatlanul állítja, a parkolóval százmilliókat nyerne a kerület és közlekedési szempontból is lenne értelme. Azonban elkötelezettek abban, hogy olyan megoldás szülessen, ami „nem növeli a környék zaj és légszennyezését, és bírja a kerület lakóinak támogatását”. Úgyhogy hatásvizsgálatokat folytatnak majd, valamint folytatják az egyeztetéseket is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik