Belföld koronavírus

Két kutatás járványkezelésről, vakcinavágyról – mértek sikert, kudarcot

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI
A Nézőpont Intézet szerint nem elérhetetlen cél a hatmillió beoltott. A Publicus Intézet szerint kopik a vakcinák népszerűsége.

A Nézőpont Intézet szerint „a baloldal nem remélhet »segítséget«️ a vírustól a kormányellenes hangulat kialakításában”, a magyarok 58 százaléka ugyanis általánosságban elégedett az Orbán-kormány koronavírus elleni intézkedéseivel.

Az emberek véleményére pártpreferenciájuknak nagy a hatása,

a Fidesszel szimpatizálók 88, az ellenzékiek 26 százaléka elégedett a kormány járványkezelésével.

A kormányközeli intézet azt írja, Orbán Viktor válságkezelési sikerességét mutatja, hogy a mutató a járvány idején még soha nem került 50 százalék alá, legalább minden második választó „inkább elégedett” volt a kabinet döntéseivel.

A felmérés szerint még kétmillió felnőtt magyar, közülük egymillió 40 év alatti oltatná be magát, azaz nem elérhetetlen cél a hatmillió beoltott. A megkérdezettek 81 százaléka volt oltáspárti, 17 százalék mondta azt, hogy jelenleg nem kér a vakcinából.

A 81 százalékos támogatói kör csaknem harmada (a teljes felnőtt népesség 25 százaléka) még nem kapta meg az első dózist, ezért valószínűsítik, hogy előbb-utóbb több mint 6 millió beoltott lesz (a kutatás időpontjában 4,1 millió regisztrált átoltott volt).

Közben szintén hétfőn jelent meg a Népszavában a Publicus Intézet felmérése, amely szerint egyre kopik a vakcinák népszerűsége, már a nyugatiaké is, és a megkérdezettek 51 százaléka szerint a kormány összességében inkább rosszul kezelte a járványhelyzetet.

A lapban a módszertan ismertetése nélkül azt írják, hogy a halálozási adatok miatt tízből nyolcan elégedetlenek az ország teljesítményével, s bár vezetjük a lakosságarányos átoltottsági listát Európában, de egyre kevesebb a jelentkező, így kérdés, hogy a 16 milliárd forintos új oltási kampány segít-e a helyzeten.

A Publicus kutatása is azt igazolta, hogy a pártpolitika hat a válság  megítélésére, a veszélyhelyzet meghosszabbításával tíz fideszes  szavazóból kilenc egyetért, míg ellenzéki oldalon csak 18 százalékos a lépés elfogadottsága.

A felmérés szerint magyar lakosság 15 százaléka eshetett át a Covid-fertőzésen, közülük minden harmadik küzd a betegség utóhatásaival. A 60 év felettiek körében kiugróan magas – 63 százalékos – a panaszokkal, főleg fáradékonysággal küzdők aránya.

Kapcsolódó
Egy kutatás szomorú képet fest arról, mit tett velünk a járvány 
A magyarok elsöprő többsége úgy érzi, nem kapott segítséget a járvány alatt egy átfogó, reprezentatív felmérés szerint. A válaszadók több mint harmada tart attól, hogy a párjuk agresszív lesz a karantén alatt, több mint felük a járvány után sem dobná el a maszkot, az alapjövedelem bevezetését pedig még a fideszesek többsége is támogatja.

Módszertan

A Nézőpont közvélemény-kutatás május 3-4. között 1000 ember telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus, iskolai végzettség szerint.  1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik