Belföld

Dobrev: Lassan mondom, hogy Orbán is megértse, nem leszünk kínai gyarmat

Dobrev Klárát a Demokratikus Koalícióban már nagyon régóta kapacitálták, de csak most látta elérkezettnek az időt a szerepvállalásra.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felesége saját DK-s miniszterelnök-jelöltségéről azt mondta a Telexnek adott interjújában: „nagyjából egy évünk van még a választásig, ami elegendő idő arra, hogy az ellenzék még jobban össze tudjon kovácsolódni. De tény: az elmúlt egy év kormányzati teljesítménye, főként a járvány idején tapasztaltak, az államigazgatás teljes szétesése, az a lelketlen és szolidaritásmentes kormányzás, ami a Fideszre jellemző, nagyban erősítette és gyorsította bennem a döntési folyamatot”.

Dobrev szerint a jelölése mellett szólt az is, hogy az elmúlt évtizedekben rengeteg szakmai, államigazgatási tapasztalatot és tudást szerzett, és ez az, „ami kell a Fidesz utáni sikeres kormányzáshoz”.

Dobrev azt is mondta, látja magát Magyarország első női miniszterelnökeként.

Magyarország éppen úgy készen áll női miniszterelnököt megválasztani, mint bármelyik szomszédunk. Igaz, Magyarországon ma egy macsó, hímsoviniszta vezetés uralkodik, de maga az ország sokkal nyitottabb, modernebb, felvilágosultabb. Fantasztikus azt látni, hogy a Demokratikus Koalíción belül azoknak, akik dolgoznak ennek a közösségnek a sikeréért, jelentős része nő. Akik ott vannak a hétköznapokban az emberek között, beszélgetnek, szórólapoznak, pultoznak, kopogtatnak, tehát szervezik ennek a pártnak az életét.

Az ellenzéki politikus meggyőződése szerint egy választási győzelem után három területen kellene azonnal lépni.

  • Az első, elviselhetetlenül nőnek a vagyoni, jövedelmi különbségek, az ország nemcsak ketté-, hanem le is szakad, ezért adómódosításokat kellene bevezetni.
  • A második „szívügye”, az államigazgatás visszaépítése, „hiszen láttuk, hogyan esett szét ez a rendszer, akár csak az elmúlt évben, és hogy mindez hova vezetett”.
  • A harmadik pedig az ország nemzetközi tekintélyének a visszaállítása. „Nem fogjuk tudni érvényesíteni a magyar érdekeket, ha ugyanilyen pária lesz a magyar miniszterelnök Európában és Amerikában. Semmilyen érdekünk nem fűződik ahhoz, hogy Kína és Oroszország felé forduljunk teljes gőzzel és hátat fordítsunk a természetes szövetségeseinknek. Ebben a magyar emberek túlnyomó többsége támogat minket.”

A kínai kapcsolatról szóló kérdésre Dobrev kijelentte:

Lassan mondom, hogy Orbán Viktor is megértse: nem leszünk kínai gyarmat. Afrikában és Dél-Amerikában ezer példát láttunk olyan típusú ügyletekre, amelyeket Orbán mostanában kötött.

Majd azt is mondta, 2010 előtt Gyurcsány Ferenc oldalán ő is találkozott Vlagyimir Putyinnal, de akkor Oroszország állandó meghívottja volt az EU–NATO-csúcstalálkozóknak, és „mindenki azt érezte, hogy szépen, lassan egy demokratikusabb berendezkedés felé tolja azt a hatalmas országot.

Putyin politikája azonban 2010 után drámaian megváltozott. … Politikákat és nem politikusokat támogatunk

– hangoztatta Dobrev Klára

Ajánlott videó

Olvasói sztorik