Belföld

Nem kell majd kétharmad a NER lebontásához – Dobrev Klára a Klubrádióban

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A DK politikusa szerinte repedezik a buborék, amivel a Fidesz körbevette a szavazóit.

Dobrev Klára a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában „az egyik legmagasztosabb politikai feladatnak” nevezte, ha valaki kormányfő lehet. Aki a posztért elindul, annak biztosnak kell lennie magában, csapatában. A DK miniszterelnök-jelöltje közölte:  ellenzéki riválisairól csak jókat fog mondani, mert bár verseny van köztük, az igazi ellenfél Orbán Viktor és rendszere.

Neki az induláshoz nagy lökést adott, amit az elmúlt évben tapasztalt. Dobrev Klárát felháborította a magyar államigazgatás „teljes összeomlása” és az a „gonoszság”, ami a kormány járványkezelését jellemzi: a cinizmus, a kivagyiság, a sok tízezer halott.

Szerinte az Orbán Viktor utáni világban az ideális kormányfőnek három tulajdonsággal kell rendelkeznie.

  • Az első a szakmai felkészültség, a tapasztalat. Ő dolgozott az államigazgatásban, ezt tanította egyetemen.
  • A második az elszántság, a határozottság. A NER lerombolásában nagyon kemény döntéseket kell hozni, nincs helyük mosolygó kompromisszumoknak.
  • A harmadik a diplomáciai érzék, mert mára elveszítettük szövetségeseink jó részét, vissza kell építeni Magyarország nemzetközi reputációját.

Pokoli nehéz lesz kormányozni Orbán Viktor után és hallja a kétkedő hangokat, hogy lehet-e egyáltalán. Mint mondta, az ellenzék meg tudja nyerni a választásokat, de ez kevés, megértően, empatikusan kell kormányozni, miközben határozottan ki kell állni a demokratikus elvekért is. A cél egy nyugodt, európai ország, ahol az emberek többsége nem szorong a megélhetése miatt.

Az emberekkel nincs baj, mindenkinek van jobb, rosszabb oldala, de a kormány felelőssége, melyik énjére játszik, az ellenségkeresést, a gyűlölködést erősíti-e, mint a Fidesz, vagy az összetartást. Az ország mára oly mértékben kettévált, „amire a középkorban nem volt példa”. Uraságaink lettek, földekkel, kastélyokkal, jachtokkal, repülőkkel. Ez elképzelhetetlen volt még pár éve is – tette hozzá.

A többségre nem jellemző az a gondolkodás, hogy „de legalább a mieink lopnak”, a fideszes szavazók jobbak ennél, csak a hír sem jut el hozzájuk. Orbán Viktor a teljesítménye alapján nem tudott volna választást nyerni, elhallgattatta az ellenvéleményeket, mostanra azonban repedezik a buborék, amivel körbevette szavazóit.

Amikor ténylegesen baj van, mint a járványban, akkor kiderül, hogy a király meztelen, nem tud kormányozni. Dobrev Klára szerint a „Fidesz már elkezdett csomagolni”, ilyenkor lép meg olyanokat, mint a közvagyon kimentése úgynevezett közalapítványokba.

Kapcsolódó
Magyar Bálint az Orbán-klán bűnügyeként írja le a modellváltást
A volt miniszter zsarolásról, pénzmosásról, választási csalásról beszél.

Szakértőkkel hónapok óta dolgoztak azon, hogy az ellenzék kétharmad nélkül, de meggyőző többséggel, hogyan tudja lebontani a NER-t. Erre van megoldásuk, de a jogtechnikai részleteket a választások után akarják bemutatni, mert ha részletes jogszabály-csomagot tesznek le az asztalra, annak elfogadását megnehezíti a Fidesz, nem akarnak nekik helyzeti előnyt adni.

Kapcsolódó
Vörös Imre: „Alkotmánybíróságként” kiiktathatja az új parlament a NER törvényeit
A volt alkotmánybíró szerint a kizárólagos hatalomgyakorlást szolgáló törvények ellen az új Országgyűlésnek kell fellépnie. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik