Belföld koronavírus

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Momentum a gyülekezési tilalom miatt

Az ellenzéki párt úgy véli, nem véletlen, hogy a Fidesz nem engedi a tüntetések megtartását.

A Momentum alkotmánybírósági panaszt nyújt be a gyülekezési jog korlátozása ellen – jelentették be pénteken. A párt szerint a gyülekezési jog korlátozása nem csak alapjogsértő, hanem abszurd is: míg teltházas EB-meccseket lehet tartani, két ember nem állhat ki közösen az utcára politikai véleményt nyilvánítani.

Az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón Fekete-Győr András, a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje elmondta:

Tőlünk nyugatra lehet tüntetni, gyülekezni, politikai véleményt nyilvánítani akkor, ha a járványügyi intézkedéseket a demonstráló polgárok betartják. 177 napja, fél éve vette el a fideszes parlamenti többség tízmillió magyar ember gyülekezési jogát, ezért mi az Alkotmánybírósághoz fordulunk és alkotmányjogi panasszal élünk.

A Momentum szerint nem véletlen, hogy a kormány továbbra is korlátozza a gyülekezési jogot, a közvagyon kiszervezése alapítványokba, a Fudan Egyetem ügye és a félresikerült járványkezelés is tömegtüntetéseket váltott volna ki – ha lett volna rá lehetőség.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője kijelentette:

Egy európai demokráciában a gyülekezési jog mindenkit megillet. Azért létezik, hogy az állampolgárok kifejezhessék politikai véleményüket, és felhívhassák a figyelmet a számukra fontos közéleti eseményekre. Természetesen vannak olyan szituációk, amikor egy ilyen alapjogot korlátozni kell, de ennek a korlátozásnak arányosnak kell lennie és a lehető legrövidebb időn belül meg kell szüntetni.

A párt tagjai május 1-jén a budapesti Kossuth téren terasznyitással tiltakozott a közvagyon alapítványokba történő kiszervezése ellen, erről itt számoltunk be.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik