Belföld koronavírus

Idén lehet tartani iskolai ballagást

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

Az általános iskolákban megengedik a tanulmányi kirándulásokat, de csak egynapos vagy többször egynapos kirándulást tesznek lehetővé, vagyis ottalvós kirándulás nem lehet – magyarázta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A nyári táborokról a következő hetekben fognak dönteni.

A ballagási ünnepségeket, tanévzárókat meg lehet majd szervezni, a pontos szabály hamarosan megjelenik, ígérte az államtitkár.

Maruzsa elmondta, hogy ezen a héten az óvodákban átlagosan 75 százalékos a jelenlét, az alsó tagozatos általános iskolásoknak pedig átlagosan a 86 százaléka ment be az iskolába. (De amúgy sem 100 százalékos a jelenlét, néhány százaléknyi óvodás és általános iskolás járvány előtti időkben amúgy is hiányozni szokott betegség miatt.) Jövő hétfőtől visszaáll a jelenléti oktatás a felső tagozaton és a középiskolákban is. A felsőoktatásban pedig a rektor döntheti el, milyen módon folyjon az oktatás.

Rendkívül fontos, hogy aki kapott első oltást, az oltassa be magát a második adaggal is (kivéve persze a Janssen-vakcina, mert az egydózisú) – ezt Müller Cecília országos tiszti főorvos emelte ki.

A fiatalokat és szüleiket kérte arra, hogy regisztráljanak oltásra, a 16-18 éveseket tudják oltani Pfizerrel, ehhez ma estig kell regisztrálni.

A járványügyi adatok biztatóak Müller szerint. A 18. heti szennyvízminták adatai alapján országosan enyhe csökkenő tendenciát mutat a szennyvízben mért víruskoncentráció.

De Budapest agglomerációjában több helyen mozgást látnak: enyhe emelkedés, aztán stagnálás vagy enyhe csökkenés.

Debrecenben, Szolnokon, Székesfehérváron egyértelmű csökkenést mértek.

Mától szombatig a kórházi oltópontokon az áprilisban beoltott tanárokat oltják a második dózissal.

Müller szóba hozta, amiről reggel írtunk: hétfőtől, május 10-től az óvodások és iskolások testnevelésóráit és szakköreit tarthatják sportlétesítményben, uszodában, edzőteremben, vagy akár jégpályán is.

Jövő csütörtökön újraindulnak az elektív, vagyis tervezett műtétek és a rehabilitációs ellátás is. Ehhez védettségi igazolvány kell, ha az nincs, akkor a műtét előtt két nappal PCR-tesztet kell végeztetnie a műtétre várakozónak és a műtét napján gyorstesztet kell csináltatnia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik