Belföld

Fogolyzendülés miatt ítéltek el két férfit Budapesten

A vádlottak felmentésért fellebbeztek, az ítélet nem jogerős.

A Fővárosi Törvényszék fogolyzendülés bűntette miatt 4 év fegyházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélt két férfit – közölte pénteken a bíróság.

Az ítélet szerint a három vádlott a Budapesti Fegyház és Börtön Kozma utcai objektumának egyik 3 fős zárkájában töltötte jogerős szabadságvesztését. 2018. január 6-án a bv. intézet biztonsági ellen-őrzést végző munkatársai kiabálást hallottak a vádlottak zárkájából, ezért felszólították őket a hangoskodás befejezésére.

Mivel a három férfi T alakban elhelyezett ágyaival időközben eltorlaszolta a zárkaajtót, a biztonsági osztályvezető zárást rendelt el az alegységben és ő maga is a zárkához ment. Beszélni akart a vádlottakkal, azok azonban trágár szavakkal illették a parancsnokot és azonnali át-szállításukat követelték. Testüket az ágynak feszítve akadályozták meg a zárka kinyitását. Az őröknek végül – a zárkaajtó kémlelőüvegének betörését követően – könnygáz alkalmazásával és a zárka-ajtó pántjának lecsavarozásával sikerült bejutniuk a helyiségbe. A vádlottak ellenálltak a megbilincselés során.

A pénteki tárgyaláson a Fővárosi Törvényszék – a más ügyben jogerős szabadságvesztés büntetést töltő – I. és II. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki fogolyzendülés bűntettében, ezért őket 4 év szabadságvesztés büntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A szabadságvesztés büntetést mindkét vádlott esetében fegyházban kell végrehajtani azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

Az ügy III. rendű vádlottja 2020. augusztus 30-án elhunyt, ezért vele szemben a bíróság az eljárást már 2020 novemberében megszüntette.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész jogorvoslati nyilatkozatának megtételére 3 napot tartott fent, az I. rendű vádlott védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért, az I. és II. rendű vádlott felmentésért fellebbezett, amelyhez a II. rendű vádlott védője is csatlakozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik