Belföld koronavírus

24 óra sem volt elég a kormánynak a lezárásról szóló rendelet kiadásához

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Ismét a novemberihez hasonló fejetlenség képét sugározza a kormány: a járvány elleni védekezés jegyében csütörtökön 11 órakor bejelentett szigorításról a bejelentés után 24 órával sem jelent meg a hétfőtől érvényes szabályokat részletező rendelet.

Novemberben rosszabb volt a helyzet: akkor a 10-én bejelentett, másnaptól életbe lépő szigorításokról nem sikerült kiadni késő estig a rendeletet. Az csak alig korábban jelent meg végül, mint hogy életbe léptek az abban leírt szabályok.

Kapcsolódó
Ez a kormányzás tökéletes csődje
Tíz éve volt Orbán Viktornak arra, hogy a magyar állam úgy működjön, ahogy szeretné, és három hónapja arra, hogy a járvány kezelését előkészítse. Ehhez képest két hete még húszezer ember előtt játszott a Fradi, mi pedig egész este a számítógép előtt várjuk azt, hogy kiderüljön, órákon belül hogyan kell élni az életünk.

Négy hónap alatt annyi változott, hogy Gulyás Gergely már négy nappal előre bejelentette, hogy mire kell számítani március 8-ától. Vagyis csak körülbelül jelentette be, mert azt nem mondta el például a kormányinfón, hogy a bértámogatással mi lesz, az csak egy, a kormány Facebook-oldalára feltöltött képből derült ki homályosan. Végül erről Orbán Viktor beszélt péntek reggel, de részletekbe ő sem bocsátkozott.

Ahogy arról is beszélt, hogy a virágosok mégis nyitva lehetnek még egy napot, mert úgy tűnik, azzal nem számolt a kormány, hogy éppen nőnapon kellene bezárniuk, ami hatalmas érvágás lenne nekik, mivel sokan már megrendelték akkorra a készleteket, és a tulipán kevésbé áll el jól, mint a tonhalkonzerv vagy a lélegeztetőgép.

Gulyás bejelentésének homályos foltjait Orbán Viktor interjúja sem tisztázta. Azt végső soron csak a rendelet tudja majd, azonban arra már egy napja hiába vár mindenki. Márpedig nagyon várják az emberek: a Magyar Közlöny oldala alig-alig tölt be.

Kapcsolódó
Két hétre lezár az ország
Az eddigi legszigorúbb korlátozást vezették be.

Addig viszont marad a tippelgetés, hogy vajon hogyan fogunk élni hétfőtől, kinek lesz még munkája, kinek nem kell mennie dolgozni. A kaszinók bezárnak, a dohányboltok és bankok nyitva maradhatnak, ez már kiderült. De nagyon sok még a nyitott kérdés, mert a „szolgáltatások leállítása” elég tág megfogalmazás.

Tehát ismét ott tartunk, mint novemberben: a korábbinál szigorúbb szabályok közé kell szorítanunk ismét az életünket, csak éppen a szabályokat nem sietik közölni velünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik