Belföld

Orbán már egyértelműen a Fidesz Néppártból való távozásáról ír

Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Manfred Webernek írt levelet Orbán Viktor, amelyet Novák Katalin hozott nyilvánosságra vasárnap délután Facebook-oldalán.

Érdemes röviden felidézni a Fidesz a Néppárt közti konfliktus minapi állomását:

  • tegnap írtuk meg, hogy egyre valószínűbb, hogy hamarosan kenyértörésre kerül a sor az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportja és a fideszes EP-képviselők között. A Népszava információi szerint Az EPP elnökségének pénteki ülésén megszületett a döntés az eljárási szabályzat módosításáról, amely lehetővé tenné a csoportos kizárást és felfüggesztést, amelyre jelenleg nincs mód.
  • A végleges szöveg még nincs meg, de gyorsan elkészülhet, és már akár jövő szerdán el is fogadhatják. Az EPP-ben nem számítanak hosszú vitára, mert széles konszenzus övezi a tervezetet. A kizáráshoz a jövőben azonban már nem sima többség, hanem kétharmados fog kelleni. Kivéve, ha olyan párt tagjáról van szó, amelyet már kizártak, vagy felfüggesztettek. Azaz a fideszes képviselők akár a szavazatok 50 százaléka plusz egy vokssal kizárhatók, vagy felfüggeszthetők lennének.
Kapcsolódó

Ennek tudatában írt levelet Orbán Viktor Manfred Webernek, amelyben a következők szerepelnek:

  • Ha a Fideszt nem látják szívesen, “mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk”
  • Orbán Viktor szerint nehéz megérteni és elfogadni, hogy Manfred Weberéknek a járvány idején az EPP-képviselőcsoport szabályainak felülvizsgálata a legsürgetőbb feladat
  • Orbán Viktor azt írta Manfred Webert: tavaly december 6-án neki írt levelében javasolta, hogy az európai parlamenti  képviselőcsoport szintjén alakítsanak ki új típusú együttműködést, hasonlót az EPP-ED modellhez. “Az ígéreteket nem tartották be, és a levelemre sem született válasz”. Ehelyett – írja most Orbán – “a belső szabályok átírása került az asztalra, rekordsebességgel és azzal a céllal, hogy megkönnyítsék képviselőink kizárását, vagy amennyiben ez a próbálkozás sem kapná meg a szükséges többségi támogatást, úgy megteremtenék a választott európai parlamenti képviselőink képviselőcsoportból történő kizárásának sebtében összetákolt és jogilag megkérdőjelezhető feltételeit”. Orbán Viktor szerint az üzenet világos és érthető.

A magyar kormányfő a néppárt frakcióvezetőjének írt levelében a jelenlegi helyzettel kapcsolatban három aggasztó tényt is kiemelt. Elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány több százezer európai ember életét követelte az elmúlt évben. A harmadik hullám éppen most érte el az országokat, “borzasztó emberveszteséget és példa nélküli gazdasági károkat okozva” – írta, kiemelve: “minden egyes tagországban élet-halál harcot folytatunk, éjjel-nappal”.  Második pontban Orbán Viktor arról írt, hogy értelmezésük szerint a jogállamiság fogalmába nem fér bele a szabályok visszamenőleges hatályú megváltoztatása vagy szankciók kiszabása, ahogyan az új rendelkezésekben ez egyértelműen szerepel. A kormányfő szerint ezeket a módosításokat a Fidesz európai parlamenti képviselőinek megbüntetésére szabták. “Miután nem tudott kellő mennyiségű szavazatot gyűjteni, hogy megbüntessen minket, most megpróbálja megváltoztatni a szabályokat és egy folyamatban lévő eljárásra kiterjeszteni” – fűzte hozzá. Harmadik pontban kiemelte: a Fidesz elnökeként kötelessége, hogy biztosítsa választóik teljes képviseletét. Ennélfogva nem fogadhatja el a Fidesz európai parlamenti képviselői feladatellátásához szükséges jogainak korlátozását. “Ez mélységesen antidemokratikus lenne” – írta.

Orbán Viktor szerint a Fidesz európai parlamenti képviselőit több mint 1,8 millió magyar ember szavazatával választották meg, ez a leadott szavazatok 52 százaléka. Úgy fogalmazott: Képviselőink félreállítása egyet jelent csaknem kétmillió magyar állampolgár semmibevételével, amely tovább gyengítené politikai családunkat.

A Fidesz elnöke levelét azzal zárta: ha az elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják, és meg is szavazzák, a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot.

Kapcsolódó
Trócsányi megfenyegette a Néppártot, hogy beperelik őket, ha kizárják a Fideszt
A volt igazságügyi miniszter, most EP-képviselő szerint a Néppárt nem tartja tiszteletben a jogállamiságot, amikor meg akarja változtatni a frakció szabályait, hogy könnyebben ki lehessen zárni a Fideszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik