Belföld

Lázár János őstermelő lett és úgy tűnik, várja, hogy visszahívják

Mohos Márton/24.hu
Mohos Márton/24.hu

Tényleg regisztrált őstermelő lettem, és ezzel visszatértem oda, ahonnan a családom hét nemzedékkel ezelőtt elindult: az eke szarvához. Aki generációk óta itt él, az ezt a dolgot magyarázat nélkül is megérti, aki meg városi, az még magyarázattal se. Mindenesetre aki abban bízott, hogy ezzel megszabadult tőlem a politikában, az korán örült. A két hivatás ugyanis nem zárja ki egymást, sőt! Szerintem más politikusnak se ártana, ha időnként a földön vagy legalább terepen dolgozna

– mondta Lázár János a Vásárhely24-nek. Lázár még 1998-ban, több mint két évtizede vette első szántóját és azóta is folyamatosan bővítette a tulajdonában lévő földeket, mostanra így már 70 hektár szántója, erdeje, legelője van, de szőlővel, töltéssel, sőt még kivett mocsárral is rendelkezik.

Az idézetben a frontpolitikától visszavonuló Lázár valószínűleg elrejtett egy erős utalást is. Lucius Quinctius Cincinnatus római patrícius, consul és kétszeres diktátor volt, akit az első diktátori kinevezéséhez az eke szarvától hívtak vissza Rómába az aequusok támadásai után. Cincinnatus neve gyakorlatilag a politikai kötelességtudatot jelenti a római hagyományban.

Lázár János korábban a kormány második legfontosabb embere volt, jelenleg a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság állami feladatainak koordinálásáért felelős kormánybiztos és parlamenti képviselő.

Kapcsolódó
Lázár János: Orbán Viktor állja és adja is a pofonokat, de amint korrektül viselkednek vele, simulékonyabbá válik
Földdel foglalkozom, tehenekkel, lovakkal, kutyákkal. Country life! – mondja a volt kancelláriaminiszter, aki nagyinterjúnkban azért másról is beszél, például arról, hogy a sztárságának vége, de az irányt tekintve orbánabb Orbánnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik