Belföld

Hűtlenséggel vádolta, majd halálra verte a 85 éves élettársát egy férfi

Három és fél év börtönre ítélte halált okozó testi sértés miatt a Miskolci Törvényszék azt a 87 éves férfit, aki három és fél évvel ezelőtt halálra verte a 85 éves élettársát a közös otthonukban.

Az idős pár már tíz éve élt élettársi kapcsolatban élt egy zempléni községben. A bűncselekményt megelőző három évben gyakoriak voltak a veszekedések közöttük, melynek kiváltó oka a férfi féltékenysége volt. A betegeskedő idős férfi többször is azzal gyanúsította a mozgékony élettársát, hogy megcsalja. Emiatt többször is megverte az asszonyt bottal, és különböző tárgyakkal, aki többször is elhagyta őt, de mindig visszatért. A szomszédaik gyakorlatilag már hozzászoktak a közöttük lévő hangos veszekedésekhez.

Az ominózus este a férfi seprűnyél darabbal támadt a lefekvéshez készülődő élettársára, illetve puszta kézzel kis, közepes erővel bántalmazta. Az asszony 12 sérülést szenvedett el, amely a szervezetében olyan súlyos belső elváltozást idézett elő, hogy néhány óra múlva meghalt. A férfi nem törődött a párja állapotával, és lefeküdt aludni.

Másnap délelőtt a férfi az utcán először szóváltásba került a szomszédjával, akit azzal gyanúsított, hogy szexuális kapcsolatot létesített az élettársával, majd egy járókelőt kért meg, hogy nézze meg az élettársát, mert hidegnek érezte a kezét. Ekkor észlelték, hogy a nő meghalt, életét az idejekorán megkezdett szakszerű orvosi beavatkozás sem menthette volna meg.

A férfi mindvégig tagadta a bűncselekmény elkövetését, amelyet védekezésében „balesetnek” nevezett. A vádemelést követő bírósági előkészítő ülésen a tárgyalási jelenlét jogáról lemondott. A törvényszék így távollétében folytatta le a bizonyítást, amelynek eredményeként bűnösségét állapította meg. A nem jogerős ítélet szerint a férfi párjával szembeni szándékos cselekménye testi sértés előidézésére irányult, amellyel okozati összefüggésben bekövetkezett halálos eredmény tekintetében azonban kizárólag gondatlanság terheli.

A törvényszék a büntetlenségét, idős életkorát, testi és szellemi állapotát, valamint a számottevő időmúlást egyaránt javára értékelve határozott végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabásáról. A vádhatóság tudomásul vette a döntést. A védő elsősorban felmentés, másodlagosan pedig a férfi megromlott egészségi állapotára, valamint személyiségének jellemzőire hivatkozással felfüggesztett börtönbüntetésért fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozza. Az idős életkor nem mentség a normális együttélés szabályainak durva megsértésére. Nincs olyan féltékeny indulat, amely bárkit feljogosítana a másik ember megalázására, bántalmazására. Az elkövető tettlegességbe az idős élettársa belehalt, amelyért szabadságvesztéssel járó büntetőjogi felelősséggel tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik