Belföld koronavírus

Müller Cecíliát megdöbbentette a kiöntött vakcinákra vonatkozó kérdés

MTI / Vasvári Tamás
MTI / Vasvári Tamás

„Kedvező járványügyi adatokról tudok beszámolni” – kezdte mondandóját az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília, aki szerint az újabb vírusvariánsok nagy számú közösségi terjedését egyelőre nem mutatták ki, az aktív fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma is folyamatosan csökken.

Kapcsolódó

Eddig 130 ezer ember beoltására elég vakcina került az országba, a mai napon pedig újabb, 36 ezer dózist tartalmazó szállítmány érkezett, aminek ideje is volt, mert a korábban kapott vakcinák gyorsan elfogytak. Néhány nap alatt valószínűleg el fog fogyni ez a szállítmány is, mondta az országos tiszti főorvos.

A 130 ezer beoltottból 120 ezer egészségügyi dolgozó, akik „továbbra is előnyt élveznek”, de még mindig nem szánta rá magát mindenki közülük az oltásra. Közel háromezren viszont megkapták már a második oltást is.

Az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak eddig mindössze 10 százalékát sikerült beoltani, ennyire futotta az oltóanyagokból. Ő utánuk majd az otthonukban élő 89 év felettieket kezdik el oltani – Müller Cecília itt megjegyezte, hogy több üknagymamát is ismer –, ebből a korcsoportból már tízezren jelezték, hogy élnének az oltással.

„Tényleg előfordulhat, hogy kiöntözgetnek fel nem használt vakcinákat?” – hangzott az újságírói megkeresések között egy meg nem nevezett sajtótermék kérdése, amire Müller Cecília úgy válaszolt:

Már a kérdéstől is megdöbbenek, hiszen tudjuk, hogy a vakcina mostanában aranyat ér.

Szerinte az oltópontok dolgozói pontosan tudják, hogy fel kell használni a vakcinákat, mindenki időpontra megy, ha pedig valaki nem tud megjelenni, behívnak helyette mást, hiszen még mindig több ezer egészségügyi dolgozó vár az oltásra.

„Flexibilitás van, átgondoltság és felelősségtudat” – jelentette ki a tiszti főorvos.

Kapcsolódó
Kórházi orvos: Inkább kidobják a maradék vakcinát, mert félnek a retorziótól
Próbálták elérni, hogy felhasználhassák a megmaradt vakcinákat, de az oltóközpontokban azt mondták, hogy nem lehetne leadminisztrálni.

Egy másik kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy Magyarország összesen 19,7 millió oltóanyagot kötött le különböző cégeknél csak az unión belül, de a beszerzés akadozik, ezért vizsgálják az orosz és a kínai vakcinát is. „Nagyon reméljük, hogy közeljövőben elkezdődhetnek a tömeges oltások is, hiszen csak így lehet egyszer majd feloldani a korlátozásokat” – fogalmazott Müller Cecília.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik