Belföld

Áron alul juthat ingatlanhoz a DK politikusa a fideszes kerületben

Élő Norbert cége decemberben kibérelt egy önkormányzati ingatlant, rá egy hónapra jelezte, meg is akarja venni, méghozzá a környékbeli ingatlanok árának a feléért-harmadáért, 8-9 millió forintért. Az önkormányzati értékbecslő neki kedvezett.

Az elmúlt években felkapott városrész lett Budapesten a XI. kerület. Főként a Móricz Zsigmond körtér, Kosztolányi Dezső tér, Feneketlen tó környéke lett kedvelt, a használt lakások átlagos négyzetméterára 500-600 ezer forint között van arrafelé. Az irodáknak, üzlethelyiségeknek megfelelő ingatlanok ennél is drágábban kelnek el. Ám úgy fest, a kerület fideszes többségű vezetése is partner abban, hogy az önkormányzat mélyen áron alul szabaduljon meg egy ingatlantól, a szerencsés vevő pedig esetünkben az egyik ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció fővárosi politikusa.

Élő Norbert egyik cége tavaly december 1-jétől bérel egy 43 négyzetméteres alagsori – nem lakásnak minősülő –, utcai bejáratú önkormányzati ingatlant a Feneketlen tótól egy kőhajításnyira, két forgalmas út, a Bocskai és a Bartók Béla út közötti Fadrusz utca 5.-ben. (A két úttól egyenlő távolságra, körülbelül 50 méterre fekszik az ingatlan, a Kosztolányi Dezső tér 100, a Móricz Zsigmond körtér 400 méterre van tőle.) A bérlés kezdete után egy hónappal, idén január 3-án máris vételi ajánlatot adott be a helyiségre, 8,6 millió forintért, vagyis 200 ezer forintos négyzetméterenkénti áron kívánja megvásárolni. A kérelmében érvel azzal, hogy fel kellene újítani az ingatlant, úgy saccolja, 4-5 millió forintot kóstálhat a beruházás, amit csak akkor hajtana végre, ha a cégéé lehetne az ingatlan, amely irodaként funkcionálna. Ha ezt valósnak fogadjuk el, akkor is 300 ezer forint körüli négyzetméterárért, vagyis durván 13-14 millió forintért jutna egy igen jó helyen levő helyiséghez.

Az ingatlan.com-on hirdetett, hasonló alapterületű lakásokat Szentimrevárosban 30-35 millióért kínálják, míg az üzlethelyiségeket – igaz, valamivel nagyobb ablakokkal, mint a szóban forgó helyiségé – ennél is jó pár millióval drágábban, úgy 40 millióért. Ha alkudni is lehet ezekből, akkor is az tűnik reálisnak, hogy 26-30 millióért lehet arrafelé hozzájutni egy lakáshoz, üzlethelyiséghez még drágábban, az iroda viszont az üzlethelyiségnél valamivel kevesebbe kerülhet.

Vagyis Élő Norbert – a felújítást is beleszámolva – körülbelül fele áron szerezhet meg egy helyiséget, olyat, amely az önkormányzat által készített nyilvános értékbecslés szerint is „kedvező területi és épületen belüli elhelyezkedése, alaprajzi kialakítása és közművesítettsége alapján kereskedelmi üzlet, iroda funkcióra is alkalmas.”

Erről van szó:

Fotó: Bielik István / 24.hu

A kérdéses ingatlan mellett ugyanilyen helyiségek vannak, kettőben is szépségszalon működik, harmadikban fitneszterem, a negyedikben egy kávézó-teázó van.

A kerületben az a szabály, hogy 100 millió forint alatt nem lakás célú ingatlanok esetén az önkormányzat gazdasági bizottsága dönt az értékesítésről.

A testület gyorsan értékbecslést készíttetett, amely furcsa módon Élő ajánlatánál is olcsóbbra tette a helyiség árát, 7,9 millió forintra. Az értékbecslést ráadásul az önkormányzat tulajdonában álló cég készítette.

Furcsa értékbecslés

Az önkormányzat tulajdonában levő értékbecslő cég azt írja az elemzésében, hogy kevés összehasonlítható adat van, ami alapján meg lehetne becsülni a XI. kerületi Fadrusz u. 5. szám alatti helyiség piaci értékét,

  • ezért végül is csak három másik ingatlant vettek alapul, ráadásul az egyik a III. kerületben, 10 kilométerre levő ingatlan.
  • A másik kettő a XI. kerületben van, de közülük az egyik hatszor akkora alapterületű, mint az Élő által kiszemelt 43 négyzetméteres helyiség.
  • A másik XI. kerületi helyiség alapterülete alig tér el (51 négyzetméter), ezért talán ez lehetne a legjobb kiindulópont, annak a négyzetméterára 545 ezer forint. De különböző okok miatt (kicsit frekventáltabb helyen van, már fel van újítva) az értékbecslők 70 százalékos korrekciót alkalmaznak ebből kiindulva a Fadrusz utcai helyiségre, így máris kijön a 160 ezres négyzetméterár, ami szerintük ez alapján a Fadrusz utcainál piacinak tekinthető.

A három ingatlan négyzetméteráraiból kiindulva végül 180 ezer forintos négyzetméterárban maradtak az értékbecslők a Fadrusz utcai helyiségre vonatkozóan.

Nem is sokat teketóriázott a gazdasági bizottság, január végén, vagyis alig négy héttel a vételi ajánlat beérkezése után határozott arról, hogy nettó 10 millió forintért eladják az ingatlant Élő Norbert cégének (amely az áfát később levonásba helyezheti, visszaigényelheti). A 14 tagú gazdasági bizottság jelen levő 10 tagjából 9 igennel szavazott (7 fideszes, 1 MSZP-s, 1 jobbikos), az Együtt-PM-es pedig tartózkodott.

Élő Norbert azonban nem volt teljesen elégedett, mert azután ármérséklési kérelmet nyújtott be, ő 8,6 millió forintnál többet továbbra sem akar adni érte (vételi ajánlatából nem derül ki, hogy a 8,6 millió forint a nettó ár vagy a bruttó, mert ha utóbbiról van szó, akkor csak nettó 6,77 millió forintba kerülne a helyiség). Úgyhogy most szerdán a gazdasági bizottságnak azt kell eldöntenie, még olcsóbban ad-e túl az önkormányzati ingatlanon.

Élő Norbert cégének neve, a Trend/Prognózis Társadalom- és Gazdaságkutató Zrt. kissé megtévesztő. Korábban valóban gazdasági kutatásokat, elemzéseket csinált, MSZP-közelben végezte ezt, de néhány éve a főtevékenységét saját tulajdonú ingatlan-adásvételére változtatta meg: ingatlanokat megvesz és drágábban elad, bérbe ad.

A mostani esetben sem lenne semmi akadálya annak, hogy az áron alul megszerzett ingatlant akár pár hónap múlva jókora haszonnal eladja: a nem lakáscélú helyiségekre az önkormányzat szabályai között semmiféle megkötés nem vonatkozik, vagyis bármikor túladhat rajta az új gazda. Élő cége a kérelmében egyébként semmilyen vállalást nem tesz arra, hogy ha cége vehetné meg a helyiséget, akkor a vállalkozás még pár hónap múlva is ott lesz.

A 24.hu-nak mindenesetre szóban azt állította Élő, hogy cégük irodáját akarják itt berendezni, hosszú távra terveznek. Igaz, nemrég vettek a környéken egy másik ingatlant is. De nem igazán elégedett ezzel a Fadrusz utcai üggyel, mert, mint mondta, pár hete az orruk elől vitt el valaki negyedekkora (50 ezer forintos) négyzetméteráron nem messze a szóban forgó helyiségtől egy irodának tökéletes ingatlant.

Élő Norbert tisztségei

A korábban az MSZP-s, most DK-s politikus

  • 2015-től a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felügyelőbizottsági tagja havi bő 200 ezer forintért,
  • 2010-2012 között a Főtáv felügyelőbizottságának elnöke, előtte levő két évben az igazgatóságának a tagja,
  • emellett 2002-2014 között önkormányzati képviselő volt Kőbányán,
  • 2004-2006 között parlamenti képviselő,
  • 2010-ben fővárosi képviselő lett.

Kicsit drágállja is az ajánlatukban szereplő 8,6 milliót ezért az alagsori helyiségért, mert, indokolja, utólag derült ki számukra, hogy többe kerül a felújítás, mint elsőre gondolták. Azt állította, hogy amikor az önkormányzattól kibérelték az ingatlant, az önkormányzat adott tájékoztatást arról, hogy mi működik, milyen állapotban van az ingatlan, ők pedig nem ellenőrizték ezt alaposan, csak szemrevételezéssel, majd amikor munkásokat hívtak, akkor derült ki, hogy mi mindent kell még csinálni a helyiséggel, hogy irodaként használhassák, mi az, ami mégsem működik az önkormányzati tájékoztatás ellenére.

De ha az önkormányzat voltaképpen átverte őket, akkor nem kérnek kártérítést? Élő szerint a szóban forgó áron hajlandók lennének megvenni az ingatlant, ha nem sikerül, akkor visszaadják az önkormányzatnak. Ezt megnehezítheti, hogy a cég kétéves bérleti szerződést kötött az önkormányzattal, vagyis 2019. november végéig szól az albérleti szerződést – így abból nem egyszerű kitáncolni.

Élő felháborítónak nevezte, hogy egyáltalán megkérdeztük tőle, nem játszott-e össze az önkormányzattal, annak gazdasági bizottságával vagy a testület némely tagjaival. A nyomottnak tűnő árra azt mondta, hogy neki van ingatlanos cége, tudja, mennyi ezeknek az ingatlanoknak a reális ára. A környékbeli, meghirdetett lakások, üzlethelyiségek 30-40 milliós kínálati árára csak annyit mondott: 30 millióért hirdethetik ugyan, de 8-9 millióért fogják eladni a tulajdonosok.

Ennek ellentmondani látszik az, hogy beszéltünk hasonló alapterületű, alagsori, a szóban forgó ingatlantól nem messze, de kicsit forgalmasabb helyen fekvő üzletet működtető tulajdonossal, aki, miután elmondtuk, hogy a politikus cége 8-9 millióért akarja megvenni a helyiséget, körberöhögött minket: neki ennek a 3-4-szereséért sikerült az ingatlanát megszereznie.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után nem sokkal, egy-két órával a Demokratikus Koalíció azt közölte lapunkkal, hogy Élő Norbert a mai napon visszavonta az ingatlan megvásárlására vonatkozó kérelmét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik