Belföld

Tényleges életfogytiglant kapott az ózdi kutyaláncos gyilkos

Nem kegyelmezett a Debreceni Ítélőtábla annak a borsodi bűnbanda két tagjának, akik idős embereket támadtak meg Ózdon, hogy pénzt és értékeket szerezzenek. Egy ember meghalt, ketten pedig csak azért élték túl, mert halottnak tettették magukat. A  Dr. Balla Lajos vezette tanács tehát megváltoztatta az elsőfokú bíróság döntését, és

  • Az elsőrendű vádlott büntetését fegyházbüntetését 15 évről 18 évre súlyosbította.
  • A másodrendét vádlottat tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, azaz kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből. A korábbi döntés szerint 35 év után feltételesen szabadulhatott volna.

A másik két vádlott esetlében azonban enyhébb ítélet született. A Miskolci Törvényszék 5-5 év fegyházbüntetéssel sújtotta őket, másodfokon pedig 4-4 évet kaptak.

Az ítélőtábla szerint a társadalom védelme és a megelőzés érdekében volt szükség a súlyosításra. Az elsőrendű vádlott esetében a 18 év fegyházbüntetés szükséges és elégséges a büntetési célok eléréséhez. A másodrendű vádlott többszörösen minősülő életellenes cselekményeket erőszakos, többszörös visszaesőként követte el, így az ő személye olyan mértékben veszélyes a társadalomra, hogy csak a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetés a megfelelő eszköz arra, hogy a társadalmat megvédje újabb bűncselekményektől. A többiek fiatal felnőttkorúak, enyhe fokú gyengeelméjűség betegségben szenvednek, életmódjukban olyan pozitív változások indultak el, amelyek indokolták az enyhébb szankció alkalmazását.

A négyfős ózdi társaság 2012 decemberében döntött úgy, hogy idős emberektől fognak pénzt vagy egyéb értékeket szerezni. Egyik éjjel mindannyian maszkot húztak és elindultak egy házhoz.

Eldöntötték, ha kell, agyon is verik a lakót.

Egyikük – a másodrendű vádlott – berúgta az ajtót, és kezében egy 40 centiméteres fémrúddal berontott. Először ököllel esett az idős embernek, közben azt kiabálta, hogy

add elő a pénzed vagy megölünk.

Az idős ember a földre esett és ájulást színlelt. Ekkor a támadók letépték a karján lévő órát, elvették a telefonját és felforgatták a házat. Pénz és különféle tárgyakat vittek magukkal. 2013 januárjában az első- és a másodrendű vádlott – miután benyugtatózták magukat és ittak – ismét elindultak. Egyikük kapucnit, a másik maszkot húzott a fejére. Egy félreeső házat szemeltek ki maguknak és megbeszélték, hogy utóbbi férfi “elintézi” a lakókat, cinkosa pedig addig összepakol az épületben. ahogy utóbb is, egyikük berúgta az ajtót, majd együtt kezdtek kutakodni. A másodrendű vádlottnál egy gumicsőbe húzott hatvan centiméteres kutyalánc volt, ezzel kezdte ütlegelni a fotelban ülő 69 éves áldozatot, akit olyan súlyosan bántalmazott, hogy a helyszínen belehalt sérüléseibe.

A vádlottak ezután a másik szobába mentek, és a tettes ugyanezzel a módszerrel bántalmazta a 68 éves lakót, míg cinkosa feldúlta a házat. Ahogy egy korábbi megtámadott, ő is halottnak tettette magát, így élte túl. A vádlottak különböző tárgyakat és 20 ezer forintot zsákmányoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik