Belföld

Sorra hagyják ott Szijjártót bizalmasai

A külügyi tárca vezetői közül többen inkább nagykövetek lennének.

A Magyar Nemzet szerint egy hónap alatt három vezető külügyes jelentkezett be nagykövetnek. Csutora Zsolt, a tárca keleti nyitásért felelős helyettes államtitkára Minszkben, Bus Szilveszter déli nyitásért felelős helyettes államtitkár Bangkokban vezeti majd a magyar külképviseletet. Hétfőn Benkő Levente Csongort hallgatja meg a külügyi bizottság. A tárca biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára tel-avivi magyar nagykövet lenne – írja a lap, amely szerint a Fidesz még a jövő évi választások előtt kampányszerűen feltölti a külszolgálatokat bizalmi embereivel.

Idén további 12 külképviseleten tervez nagykövetcserét a kormány.

A lap névtelen külügyes forrásai közül többen azzal magyarázzák Szijjártó Péter bizalmasainak távozását, hogy a választásokat követő személycserék jó eséllyel érintik a külügyminisztert, aki akár – ha Lázár János valóban választókerületében folytatná munkáját – a Miniszterelnökséget is átveheti.

Lázár inkább Vásárhelyen politizálna
Már ha ez csak rajta állna.

Az ellenzéki pártok szerint a kormány a kiszámíthatatlan külügyminisztériumi személycserékkel árt az országnak.

Demeter Márta (LMP) szerint teljes a káosz a külügynél, a politikai kinevezéseket végül az ország megítélése sínyli meg. Mesterházy Attila (MSZP) szerint a külügy vezérkari cseréje a kormányzati sikertelenség beismerése. Gyöngyösi Márton (Jobbik), a bizottság alelnöke azt mondta: a Fidesz azt kockáztatja, hogy egy kormányváltás után több nagykövetet is visszahívnak.

Feledy Botond külpolitikai szakértő szerint a miniszter személyétől függetlenül időszerű lett az irány tisztázása.

A jelenlegi retorika pozícióveszteségeket okoz

– mondta, jelezve, hogy a nemzetközi környezet is szemléletváltást sürget. Küszöbön áll az EU mélyebb integrációja, ahol a Brüsszelt ostorozó magyar külpolitikának döntenie kell, csatlakozik-e a folyamathoz, vagy sem.

Ha a Bem rakparton is így gondolkodnak, logikus lehet, hogy olyan intézményt alakítsanak ki, amelyik retorikai szempontból kevéssé látványosan, ugyanakkor az unión belüli érdekérvényesítésben hatékonyan dolgozik.

Korábban lapunknak a szakértő azt írta, hogy az EU-t nem kell szeretni, de el kell fogadni, hogy minden más megoldás rosszabb az országnak. Ahogy az az elcsépelt fordulat mondja a demokráciáról: hiába rossz, egyelőre nincs más. De van egy jó hír is: Brüsszel nem Moszkva.

Feledy: Orosz rulett? Valamivel rosszabb
A Brüsszel elleni kampánytól a CEU-ügyig: a nemzeti érdeknek a párt felett kellene állnia. Kérdés, egyáltalán odafér-e még.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik