Belföld

Kevés az orvos, drágulhat az engedély

Jövőre csaknem duplájára nő az orvosok kötelező kamarai tagdíja. Aki nem fizet, nem gyógyíthat.

A Népszava szerint a Magyar Orvosi Kamarában (MOK) az extra-emelésről szóló hírek óriási fölzúdulást váltottak ki. Az emelés szorgalmazói azzal érveltek, hogy a köztestületnek is volt köze az orvosok béremeléséhez, jogosan tarthat igényt némi pénz visszacsorgatására, ráadásul emelés nélkül ellehetetlenül a szervezet. A lapnak névtelenül több orvos is sérelmezte, hogy ezért cserébe nem kapnak semmit, aki pedig nem akar, vagy nem tud fizetni, nem dolgozhat orvosként.

Lénárd Rita belgyógyász névvel is vállalta véleményét.

Mélységesen fölháborít az emelés mértéke!

Az 1001 orvos hálapénz nélkül orvoscsoport tagja szerint a kamara gazdálkodásáról szinte semmit nem tud tagság, így különös annak ellehetetlenülésére hivatkozva emelni a díjat. Szerinte Kunetz Zsombor pere után az elnöknek inkább el kellene számolni a gazdálkodással, mert a MOK semmi olyat nem tesz, ami a dolga lenne. Kunetz doktor számára egyébként a tagdíj sem szól másról, mint a megélhetési vezetők fizetéséről. Lotz Gábor patológus részben jogosnak tartja a díjemelést, de mértékét ő is sokallja, szerinte a fiatal orvosoknak túl magas a teher.

A díjemelés tervéről a MOK elnöke nem nyilatkozott a lapnak, amely megkereste a Magyar Gyógyszerészi Kamarát is. Hankó Zoltán elnök azt mondta, öt-tíz százalékos tagdíjcsökkentési javaslatot visz közgyűlésük elé, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke, Balogh Zoltán pedig közölte, alapszabályuk a garantált bérminimum 0,65 százalékban határozza meg a tagdíjat, amelynek összege ennek megfelelően nő.

DK: Orvosvadász maffiák?

Balog Zoltán keddi éves parlamenti bizottsági meghallgatásán a jobbikos Rig Lajos érdeklődésére a tagdíj kérdését a kamarára bízta, de a DK szerint a miniszter szavai köszönő viszonyban sem voltak a valósággal, amit pedig az egészségügy egyik legnagyobb gondjáról,

az orvosok elvándorlásáról szólva mondott, az ijesztő volt.

A miniszter szerint plusz családtámogatásokkal, mint amilyen a házassági adókedvezmény, itthon lehetne tartani a fiatalokat. Az első házasoknak két évig jár havi 5000 forint adókedvezmény – ez összesen 120 ezer forint, ami a DK olvasatában azt jelenti, hogy egy közepes képernyős LED-tévével tartaná itthon a miniszter a fiatal orvosokat, akik azt három napi londoni bérükből megvehetik.

Még meghökkentőbb, hogy szerinte adott esetben akár „maffiamódszereket is bevetnek”, hogy az orvosokat külföldre csábítsák. A Demokratikus Koalíció ismeretei szerint az orvosok a hazaiakhoz képest csillagászati nagyságú fizetésekért és az összehasonlíthatatlanul jobb munkafeltételekért távoznak külföldre. A párt nem hallott olyan esetről, hogy bármelyik orvosnak revolvert tartottak volna a halántékához, amiért nem akart külföldre szerződni. A párt a kormányváltás után bérük kezdetben 50, majd évente további 15-15 százalékos emelésével fékezné meg az egészségügyben dolgozók elvándorlását. Ha Balog szerint ezek maffiamódszerek, azt is vállalják.

2017-ben 324 orvos, 327 egészségügyi szakdolgozó és 19 gyógyszerész kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéshez, egyedül a fogorvosok kivándorlása csökkent. A magyar szakembereken túl 208 Magyarországon végzett külföldi is kikérte a hatósági bizonyítványát. Az elvándorlók közül legtöbben Németországba mentek, de sokan választották Ausztriát és Angliát is. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén nyáron a humán egészségügyi és szociális ellátás területén 7028 állás volt betöltetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik