Belföld

Az egész országban hiánycikk a HPV elleni oltás

Az egész országban hiánycikk a méhnyakrák kialakulásáért leggyakrabban felelős HPV elleni négy- és a legújabb kilenckomponensű oltás – írja a Magyar Nemzet. A hiányt gyártási problémák okozzák, a probléma pedig nemcsak Magyarországot, hanem az egész régiót érinti.

A lap információit az MSD gyógyszergyártó is megerősítette. Közölték, hogy nem amiatt nem tudják előállítani a kellő mennyiséget, hogy túl sokan kérnek oltást, hanem rámutattak arra, hogy a vakcinagyártás egy bonyolult folyamat, az előforduló problémák esetén pedig nehéz a rendszer újraindítása.

hpv (Array)
Itt az igazság a HPV-oltásról: hazudnak a lájkgyűjtő oldalak, ne dőljön be nekik!
Riogatnak, hogy több lájkot és megosztást szerezzenek - sok pénzért. Csúsztatásokkal és tudománytalan hazugságokkal akarják megrémíteni az olvasókat. Ne hagyja magát!

Tavaly több szakértő is felhívta rá a figyelmet, hogy riasztóan emelkedik a HPV okozta megbetegedések és halálesetek száma. A magyar nők körében a HPV okozta rákos megbetegedések száma 20 százalékkal nőtt, mi több, 8 százalékkal több halálos áldozat van. A férfiak esetében a halálesetek száma 35 százalékkal nőtt.

A négykomponensű HPV-vakcina oltásonkénti ára körülbelül 18 ezer forint, a kilenckomponensű vakcina pedig oltásonként 28 ezer forintos ajánlott fogyasztói áron kapható a patikában, mindkettőnél három vakcina kell a védettséghez. Az oltások pedig most külföldről sem szerezhetők be.

A gyártó ígérete szerint december közepétől lehet majd kapni a kilenckomponensű vakcinát, de arról egyelőre nincs információ, hogy a négykomponensű mikortól lesz újra kapható.

Kiemelt kép: MTI / Mészáros János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik