Belföld

Áll a bál a kéményseprőknél a kormányzati manőver miatt

Egyre nagyobb a káosz a kéményseprőknél amiatt a nemrég a parlamenten erővel áthajtott törvény miatt, amely eltörölte a háztartások, magánszemélyek lakásainak kétévenkénti kötelező kéményellenőrzését. (Az elfogadott törvényt az államfő egyszer visszadobta a parlamentnek, de mit sem ért, újra elfogadták azt.)

Az talán a kisebbik baj, hogy még mindig nem lehet tudni, vajon mikor lép életbe a törvény, december 1-jén, esetleg januárban vagy a kettő között. A nagyobbik gond az, hogy eddig maguktól nagyon kevesen hívták ki a kéményseprőket, hogy ellenőrizzék a fűtési rendszert (a hazai családok 4-5 százaléka tett csak így) – derül ki a Magyar Nemzet összeállításából.

Csak azoknál a családi házaknál lesz ingyenes a jövőben a kéményvizsgálat, ahol a tulajdonos külön megrendeli. A vállalkozóknak borsos árat kell ezért fizetniük, és náluk meghatározott időközönként ki is kell hívniuk a kéményseprőket – szóval a vállalkozókkal fizettetik meg azt, hogy egyrészt a magánszemélyeknek ingyenes marad a szolgáltatás, másrészt meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is bevételhez jut. Az OKF-hez folyik be ugyanis a bevétel.

Az sem elhanyagolható szempont a kétévenkénti ellenőrzés eltörlésénél, hogy az OKF nagy tehertől megszabadul ezzel, az idénre előírt ellenőrzéseknek ugyanis eddig csak 60-65 százalékát végezte el.

Szóval az egész vége az, hogy vélhetően majd kevesebb helyre mennek ki a kéményseprők (hiszen vélhetően lesznek, akik maguktól nem fogják kihívni a kéményseprőket, hiába is ingyenes a szolgáltatás), vagy sokkal ritkábban, mint kellene, így pedig a szén-monoxid-mérgezések és kéménytüzek alighanem gyakrabban fordulnak majd elő.

Kifakadt az OKF

Délután aztán az OKF is reagált a hírekre, természetesen fölháborodottan. Így kezdődik levelük: “Szándékosan állítanak és terjesztenek valótlanságokat mindazok, akik időről időre a kéményseprési iparágban uralkodó zűrzavart emlegetik.” Szerintük tény, hogy a kéményseprés áttekinthetőbb és megbízhatóbb lett, mióta a katasztrófavédelem látja el azt.

Az OKF “a munkaerőpiaci bért meghaladó jövedelem biztosítása mellett” vette alkalmazásba a kéményseprőket. Emellett a korábban betanított munkásként vagy szakmunkásként dolgozókat szakképzési lehetőséghez juttatta. A szakemberek új és modern eszközökkel dolgozhatnak ráadásul.

Tudatlanságnak tartják az új törvény hatályba lépésének időpontjának nem tudását, szerintük az 2018. január 1-től hatályos.

Az is tény a katasztrófavédelem szerint, hogy már augusztusban elérték azt a kéményellenőrzési darabszámot, “amiről ellendrukkerei állították, hogy nem lesz képes teljesíteni.” A mai napig pedig több mint 2 millió kémény vizsgálatán vannak túl. Az elmúlt másfél évben ráadásul csomó olyan ingatlant is ellenőriztek, ahol “emberemlékezet óta nem járt kéményseprő.”

Mellesleg a törvényről és az azt övező bírálatokról egy mukkot nem szól a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik