Belföld

Halálos munkahelyi baleset Makón – az ügyvezetőt vádolják

Halálos munkahelyi baleset ügyében emelt vádat a Makói Járási Ügyészség. Egy tetőszigetelést folytató cég ügyvezetője a foglalkozási szabályok megszegésével több alkalmazottja életét veszélyeztette, míg egy munkás halálát okozta – áll a vádiratban.

A vádlott 2015 novemberében vállalta el egy makói telep bővítése részeként felépített raktárak lapos tető szigetelési feladatait. A munkások 2015. december 11-én, miután aznapra végeztek, letakarták a tetőt fóliával. Előzőleg kétszer két méteres nyílásokat vágtak rajta a füstelvezetők miatt.

A vádlott a nap elején minden munkavállaló rendelkezésére bocsátott beülő-hevedert, ami előírás szerinti rögzítés esetén meg tudta volna akadályozni azt, hogy a tetőn dolgozó munkás onnan leessen. A vádlott azonban tudta, hogy a tetőn dolgozó munkavállalók a hevedert viselik, azt azonban rögzíteni semmihez sem tudják. A munkások így mindenféle védőeszköz, illetőleg biztonsági berendezés nélkül végezték a munkájukat a 9 db nyílás közvetlen közelében, amelyek egyébként lefedve sem voltak, illetve védőkorlátokat sem alakítottak ki. Délután 3 óra körül az egyik munkás egy fóliával letakart 2×2 méteres nagyságú nyílásba lépett és mintegy 10 méter magasból a padlóra zuhant. Az esés következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette.

Az ügyészség szerint a vádlott a foglalkozási szabályok megszegésével a tetőn dolgozó nyolc munkavállalójának életét és testi épségét közvetlen veszélynek tette ki, míg egyik embere a szabályok megszegése következtében életét vesztette.

Az ügyvezetőt halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik