Belföld

A Momentum nekiment a UPC-nek

Az olimpia után a kábelszolgáltatók következhetnek a Momentum háborúi között, mert a párt alelnöke közleményben ment neki a UPC-nek. Soproni Tamásnak az nem tetszett, hogy a csatornák közé bekerült az orosz kormány pénzéből működő angol nyelvű Russia Today is.

A csatornát az amerikai kormány már propagandának minősítette, és most a Momentum is betiltatná. Sőt, odáig mennek, hogy be kellene vezetni azt a FARA nevű amerikai törvényt, amelyre a magyar kormány is hivatkozott a civiltörvény benyújtásánál (a civiltörvény ellen pedig pont a jövő héten kezd el aláírást gyűjteni a Momentum).

Ezt írták:

Tisztelt Pintér Sándor!

 

Meglepve tapasztaltam, hogy a Russia Today (RT) is bekerült a UPC kínálatába: az orosz propaganda nyíltan és kendőzetlenül megjelent Magyarországon. Közismert, hogy nem egy sajtótermékről, hanem egy propagandatermékről beszélünk, ami a Kreml meghosszabított kezeként működik, és az orosz sajtóminisztériumnak jelent minden évben.

 

Készül a Fidesz a 2018-as választásokra, hogy felhasználja a Russia Todayt. Ennek elemei a fake news oldalnak, ennek elemei az is, hogy a UPC kínálatába ilyen könnyen felkerült az RT.

 

A magyarok többsége nem kér sem a magyar, sem az orosz kormány propagandájából. Utóbbi felbukkanása egyértelműen nemzetbiztonsági ügy, ezért adódik a kérdés: mit szól ehhez a belügyminisztérium?

 

A Momentum 4 lépést javasol az orosz propaganda megállítására:

 

Amerikai mintára regisztráljanak külföldi ügynökként a Russia Todayt és más, külföldi propagandaorgánumokat. Ők a külföldi ügynökök, nem a magyar társadalmon segítő civilek!

 

A propagandaköltéseket és a civilek ellen indított kormányzati hadjárat költéseit irányítsák át a külföldi propaganda ellen folytatott harcra egy kiberhadsereg felállításával.

 

Az orosz propaganda elleni fellépésért felelős East StratCom állományának bővítésével, a szervezet munkatársainak uniós állományba vételével, és az intézmény önálló költségvetésének megteremtésével hatékonyan felvesszük a harcot az orosz dezinformációs támadások ellen.

 

Fordítson kiemelt figyelmet az NMHH a belügyminisztériummal együttműködve az álhíroldalak és csatornák terjedésének megfékezésére Magyarországon!

 

Bár a kormányzati kommunikációt már megfertőzte a szovjet időket idéző nyugatellenesség és összeesküvés-elméletgyártás, eddig azt hihettük, hogy Oroszország csak inspirációt nyújtott ehhez. A Russia Today felbukkanásával azonban már muníciót is, ezért várom javaslatainkra adott válaszát és az RT hazai megjelenésére adott magyarázatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik