Belföld

Rendőrség: Nem lopott, csak házi dobozba tette a diákok pénzét a fideszes tanár úr

A rendőrség értékelése szerint nem bűncselekmény, hogy egy fővárosi iskola tanára több millió forintot vett fel titokban a diákok pénzéből. A vizsgálatot lezáró határozatban ezt úgy magyarázza a nyomozó hatóság, hogy a tanár azért vett ki folyamatosan pénzt az iskolai alapítvány számlájáról, hogy azt otthonában, egy „külön dobozban” tartsa. A tanár a belvárosi önkormányzat Fidesz által delegált bizottsági tagja volt, de az ügy kipattanása után lemondott.

A hvg.hu által feltárt ügyben már korábban egyértelmű volt, hogy a pénzt az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium tanulóinak szülei adták össze. Ám, több mint 3 millió forint nem a gyerekek táborozására, kirándulására, tanulmányi jutalmakra ment.

A pénzt bankkártyával emelték le a számláról, az egyetlen kártya pedig Király Andrásnál, az iskola napközis oktatójánál volt. A hiány felfedezése után a tanár szabadságra ment, és nem is tért vissza az intézménybe.

A hvg.hu szerint az iskola számára azért volt kínos az eset, mert Király volt a Szemerében a „fideszes tanár úr”.

Az V. kerületi Belváros-Lipótváros Önkormányzatának jogi bizottságában ült éveken át, mint a Fidesz–KDNP által delegált bizottsági tag. A lap szerint az volt az oka, hogy az iskolában először megpróbálták eltussolni az ügyet, a tantestület tagjaival még egy titoktartási nyilatkozatot is aláírattak.

Végül mégis nyomozás lett a pénz eltűnéséből, amit a rendőrség október 26-i határozata zárt le.

A határozat szerint megszüntették a nyomozást, mert a beszerzett „adatok alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”.

A rendőrség megnézte az alapítvány bankszámlájának a forgalmát 2016 májusától 2017 tavaszáig – amíg Király rendelkezett felette –, valamint a kamerafelvételeket a készpénz-felvételekről. Ezek alapján „megállapítást nyert”, hogy a közel egy éves időszak alatt 3 674 000 forintot vettek fel a kártyával.

Majd meghallgatták gyanúsítottként Király Andrást, aki arra hivatkozott, hogy számlával igazolhatóan felhasznált valamennyit az összegből, a többit viszont „lakásában egy külön dobozban elkülönítve tartotta”.

Az indoklás másik része szerint a tanár-bizottsági tag visszafizette a „bankkártyával felvett pénzösszeget”. A rendőrség arra nem tér ki, hogy erre csak azután került sor, hogy a hvg.hu kérdőre vonta Királyt, így valószínűleg a várható médiafigyelem hatására vitte vissza gyorsan a pénzt. Ráadásul nem is a teljes összeget, ugyanis még mindig tartozik 436 ezer forinttal a diákalapítványnak.

Az iskolai alapítvány panaszt tesz a nyomozás lezárása miatt.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik