Belföld

„Megdöglesz, kinyírlak” – kilenc évet kapott a pécsi támadó

Ítélet hirdetett a Pécsi Járásbíróság egy férfi ügyében, aki minden ok nélkül rátámadt több emberre Pécsen, az utcán, a rokonaira pedig rágyújtotta a házukat.  A vádlottat súlyos testi sértés bűntettének kísérlete és rongálás bűntette miatt 9 hónap börtönbüntetést kapott.

A Pécsi Törvényszék tájékoztatása szerint a vádlott – ahogy fogalmaznak – érzelmileg, indulatilag labilis személyiségzavarban szenved, korábban drogok indukálta pszichotikus tünetekkel is kezelték.  2015. június 16-án, hajnal 5 óra körül Pécsen, a Budai Vámnál lévő buszégállomáson ismeretlen okból nekitámadt egy, a nyomozás alatt ismeretlenül maradt személynek, akit több alkalommal megütött. Mindketten a földre estek. Ekkor lépett ki a forgalmi irodából egy férfi, aki a dulakodókhoz sietett, hogy szétválassza őket. A vádlott mögé lépett és őt lehúzta ellenfeléről, aki ezután elszaladt a helyszínről.

A támadó ekkor a forgalmi irodához futott, felvette a földről az ajtót kitámasztó térkövet, és megindult a férfi felé, miközben azt kiabálta, hogy „megdöglesz, kinyírlak”.

Egy ember – aki mindezt látta – elkapta a vádlott bal kezét, elgáncsolta és a földre vitte,  próbálta őt ártalmatlanná tenni. Eközben azonban a vádlott a továbbra is a jobb kezében tartott kővel több alkalommal megütötte ellenfele fejét. Ekkor hozzájuk lépett a férfi, a vádlott kezéből kivette a követ, majd ketten földre nyomták az agresszív és őrjöngő vádlottat és ott tartották mindaddig, amíg megérkeztek a rendőrök.

A bántalmazás következtében a sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a sérülés helyére és az elkövetés eszközére figyelemmel reális esélye volt a keletkezettnél súlyosabb sérülés kialakulásának.

A vádlott 2015. szeptember 16-án este a szeretteire is rátámadt. Késő este megjelent a háznál, ahol anyja és nagyapja lakik, összefüggéstelenül kiabálni kezdett, ezért nagyapja nem engedte be és kihívta a rendőrséget. A vádlott – miután ezt látta – elszaladt, de 11 óra körül visszament és az épület mögötti, használaton kívüli kutyaólban tárolt kannából benzint locsolt a ház keleti oldalára, és tüzet gyújtott.

A lángokat röviddel ezután észlelte a vádlott édesanyja, aki megkezdte a tűz oltását, majd értesítették a tűzoltókat. A gázvezetékek és a fal szigetelésének egy része megégett, a kár amit okozott, több min 650 ezer forint.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vették, az ügyész viszont gondolkodási időt kért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik