Belföld

Megszólalt Polt a Puncs.hu pénzeiről

Közben emberei közölték, hogy nem kerítés gazdag, menő férfiak összeboronálása lányokkal.

Szabó Tímea kérdezett, a legfőbb ügyész válaszolt. A Párbeszéd társelnöke arra volt kíváncsi, az ügyészség vizsgálta-e a Puncs.hu portált üzemeltető cég szabálytalan támogatását. Az ellenzéki politikus felidézte, hogy az EU a Jeremie-programot 2009-ben indította el nálunk, és az utóbbi időben kiderült, gondok voltak a 130 milliárd forint elosztásával.

Brüsszel több milliárd forintos büntetést is kiszabott. Az uniós ellenőrök kifogásolták, hogy Hernádi Zsolt Mol-vezér alapkezelője egy szexpartner-kereső vállalkozást is támogatott EU- forrásokból, a Puncs.hu pedig nagy társadalmi felháborodást is kiváltott a prostitúcióra buzdító köztéri plakátjaival.

Mivel az NGM korábban közölte, hogy a jogszerűtlen támogatások miatt büntetőeljárások indultak, ezért Szabó Tímea rákérdezett, hogy

hány büntetőeljárás indult a Jeremie-program szabálytalanságai miatt? Történtek-e vádemelések? Indult-e nyomozás Gran Kockázati-tőkealap által nyújtott támogatásokkal kapcsolatban? Ha nem, akkor mi ennek az oka? Vizsgálta-e az ügyészség a Dating Central Europe számára nyújtott támogatást? Különös tekintettel arra, hogy ez a vállalkozás jelenleg prostitúcióra buzdító köztéri plakátkampányt folytat a számára nyújtott támogatás felhasználásával.

Polt Péter jelezte, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz a Jeremie-programból származó támogatás ügyében. A feljelentést a Magyar Fejlesztési Bank tette.

A történeti tényállás lényege szerint, részben a Jeremie-programból származó támogatást – a feljelentő bank jogelődjével, a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.-vel 2009 . december 31-én megkötött közvetítői szerződés alapján – a MORANDO Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. más cégek bevonásával juttatta a két kedvezményezett gazdasági társaság részére.

A gyanú szerint a befektetések egy részét a kedvezményezett cégek nem a szerződésben foglaltak alapján használták fel, megszegve az előírást, hogy nem támogatható olyan, egymásra épülő tevékenység, amelyet a kedvezményezett egy beruházási projektben is megvalósíthatna.

A nyomozás tart, határidejét a Legfőbb Ügyészség január 26-áig meghosszabbította. Ifj. Tényi István feljelentését, költségvetési csalás bűntette miatt ugyanakkor elutasították, mert a feljelentő által hivatkozott cikk és így a feljelentés sem tartalmazott konkrét adatokat.

A valamennyi főügyészségre kiterjedő iratvizsgálat ellenére a kérdésben szereplő további
büntetőügyeket nem lehetett azonosítani, így megállapítható, hogy a Gran Kockázati
Tőkealap által nyújtott támogatások, továbbá a Dating Central Europe részére juttatott
forrásokkal összefüggésben az ügyészség nyomozást nem rendelt el, folyamatban lévő büntetőeljárásokról Polt Péter nem tud.

„Itt messze nem arról van szó, hogy szeretnél-e menő pasikkal randizni”
Nem kell eltűrni mindent, amit az utcán látunk – mondta az Együtt politikusa, aki vitára hívta a Puncs nevű sugar daddy-kereső portál ügyvezetőjét. Weiler Péter nem akar részt venni a vitában.

A legfőbb ügyész válaszában nem tért ki Szabó Tímea pártjának feljelentéséről. Azt a Párbeszéd elnökségi tagja, Hegyesi Beáta tette kerítés és prostitúció elősegítésének gyanúja miatt, de az ügyészség a feljelentést elutasította. A honlap tartalmából, szövegkörnyezetéből, szolgáltatási struktúrájából ugyanis nem következik sem a kerítés bűntette, sem a rábírással elkövetett prostitúció elősegítésének bűntette.

A szolgáltatás lényege a párkapcsolatok létrehozásának elősegítése, nem konkrét szexuális szolgáltatás közvetítése. Önmagában az a tény, hogy egy társkereső oldalon a társkeresés (és nem a szexuális cselekmény szolgáltatásának) egyik szempontja a másik fél státusa és anyagi helyzete, még nem prostitúció.

Magyar művészek tiltakoznak a sugardaddys társkereső ellen
Miként lehetséges, hogy prostitúció támogatójaként működő oldal finanszírozása közpénzek felhasználásával történik?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik