Belföld

Ma temetik a metilalkohol-mérgezésben meghalt dámóciakat

A Belügyminisztérium állja a temetési költség zömét.

A másfél hete a Bodrogközben metilalkohol-mérgezésben meghalt öt ember közül hárman a Setét család tagjai voltak: egy tizennégy éves fiú, harminckét éves édesapja és még egy rokonuk – mindannyiukat ma temetik Dámócon.

A közmunkából és segélyből élő hozzátartozóiknak nincs pénzük a 850 ezer forintba kerülő temetésre, és az önkormányzattól kértek segítséget. Az önkormányzat – leszámítva a közmunkára kapott közpénzt – évi húszmillióból gazdálkodik, és bár a polgármester asszony, Tömös Béla Gyuláné átvállalta a falura a költséget, ha nem érkezik rendkívüli támogatás, a település decemberben nem tudja fizetni a számláit.

Tömösné a Bodrogköz országgyűlési képviselőjét, Hörcsik Richárdot kérte, járjon el a Belügyminisztériumnál.

Hörcsik lapunknak elmondta: szóba került, hogy a kistérség többi községe kalapozza össze a pénzt, de végül a BM ígéretet tett, hogy még idén, de tán már novemberben utal 750 ezer forintot Dámócnak az elsősorban katasztrófahelyzet kárainak enyhítésére létrehozott rendkívüli önkormányzati támogatás keretből.

Dámócon jártunk

„Ha megkérdezek egy gyereket az utcán, mi akarsz lenni, ha felnősz, az a legmerészebb válasz, hogy közmunkás. Közel az idő, és ez a vidék kezelhetetlen nemzetbiztonsági, nemzetgazdasági kockázatot jelent majd… Bodrogköz ki fog halni.”

Haldoklik a metilalkoholos vidék
A bodrogközi Dámócon jártunk, ahol mérgezett pálinka végzett négy emberrel. És ennél csak rosszabb lesz. Riport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik