Belföld

Felemásnak tűnik az új panelprogram

Visszabontás helyett le lehet cserélni a panellakást egy jobbra.

Tavasszal lengette a kormány, hogy visszabontanák a tízemeletes panelházak legfelső szintjét, hogy így tegyék élhetővé a lakótelepeket. Orbán Viktor akkor azt is mondta, hogy Hódmezővásárhelyen próbálhatják ki ezt az ambíciózus megoldást.

A HVG most megnézte, hogyan áll az új panelprogram és kiderült, hogy az eredeti tervekhez képest megváltozott. A visszabontásból ugyanis nem lett semmi, a kormány arra ad összesen 402 millió forintot, hogy a lakók komfortosabb környezetbe költözzenek. A cserék tavasszal indulhatnak el, a kérvényezőknek először egy szándéknyilatkozatot kell benyújtaniuk, majd a támogatási szerződés után legfeljebb 180 nappal meg kell kötni a csere-megállapodást. A panelprojekt mintapéldányának szánt hódmezővásárhelyi tízemeletes panel 210 lakásából 80 tulajdonosa jelezte, hogy részt venne a programban.

Aki el akar költözni, annak a lakását felméri az önkormányzat, majd családi ház esetén a megvásárolni kívánt ház értékére, maximum 12 millió forintra kiegészíti az árát, lakás esetében pedig 10 millió forintra. A megvásárolt ingatlanban végzett felújításra is van lehetőség, de akkor a munkák 70 százalékát számlával kell igazolni. A programban panelt, zártkertet, üdülőt nem lehet vásárolni.

A lapnak megszólaló egyik lakástulajdonos azt mondta, hogy a rendelet szerint a támogatással megvásárolt ingatlant 10 évig nem lehet majd eladni és hitelt sem lehet majd ráterhelni, így nehéz előre tervezni. Egy másik lakó szerint pedig az, akinek jó állapotban van a mostani lakása, rosszabbul jár, mint aki egy lepukkant ingatlant akar lecserélni egy másikra, hiszen kevesebb állami támogatást kap.

Kiemelt kép: Eger, Csebokszári lakótelep

Ajánlott videó

Olvasói sztorik