Belföld

Jogellenesen működő testület döntött a Népszabadság bezárásáról

Ez a cégbíróság által hozott ítéletből derül ki.

Jogsértő volt a Népszabadságot bezáró Mediaworks Hungary Zrt. működése, mert nem biztosította a munkavállalók képviseletét a felügyelőbizottságban – így döntött a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a Társaság a Szabadságjogokért által indított eljárásban. A felügyelőbizottság volt az a szerv, amely a lap megszüntetéséről döntött.

A TASZ közleményéből kiderül: a Népszabadság munkavállalóit képviselő üzemi tanács tavaly júniusban Danó Annát megválasztotta, hogy küldöttként képviselje őket a Mediaworks felügyelőbizottságában. A vállalat azonban az üzemi tanács kifejezett kérésére sem tette lehetővé, hogy Danó részt vegyen a felügyelőbizottság ülésein. A bíróság most azt állapította meg, hogy a testület így jogszerűtlenül működött.

Ez a jogsértő helyzet állt fent akkor is, amikor a felügyelőbizottság a Népszabadságot bezáratta, tehát a döntést egy jogellenesen működő testület hozta meg

– áll a közleményben.

A cégbíróság nem fogadta el a Mediaworks azon érvét, hogy a cég átalakulásával megszűnt az üzemi tanács és a munkavállalók képviseleti jogosultsága. A bíróság megállapítása szerint az üzemi tanács jogszerűen működött, így Danó Annának ott kellett volna ülnie a felügyelőbizottságban.

A TASZ megjegyezte: másfél évvel a történtek után arra nincsenek jogi eszközök, hogy a Népszabadság működésének helyreállítását a bíróságok kikényszerítsék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik