Belföld

Az MTA tagja maradhat Mikonya György

Az alapszabályzat szerint akkor fontolják meg valaki kirúgását, ha jogerősen börtönre ítélik.

Ugyan a Magyar Tudományos Akadémia elítéli a hatalommal való visszaélés minden formáját, de a köztestületi tagsága annak függeszthető fel,

akit a bíróság jogerősen szabadságvesztésre ítélt.

Mivel az MTA-nak jelenleg nincs tudomása ilyen ítéletről, ezért nem áll szándékukban felfüggeszteni Mikonya György tagságát sem – közölte az Akadémia a HVG-vel.

Amint arról a 24.hu-n is beszámoltunk, Mikonyát az ELTE anító- és Óvóképző Karának éléről menesztették, mert  súlyos etikai vétségeket követett el – visszaélt „vélt vagy valós” hatalmi helyzetével, megsértette az ellene panaszt tevő személy emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét, illetve azt az elvárást, hogy az egyetemi polgárok tartózkodjanak az intézmény tekintélyének, jó hírének csorbításától.

A HVG korábban több női oktatót és egyetemi dolgozót is megszólaltatott, akik arról beszéltek, hogy Mikonya zaklatta őket. Egy tanárnak úgy kellett ellöknie magától a volt dékánt, és folyamatosak voltak a nyúlkálások, a hatalmat éreztető beszólások és az ellentmondást nem tűrő közeledés.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik