Belföld

Eldőlt: a megújulók nyerték a versenyt az atomenergiával szemben

Idén szeptemberben jött ki egy friss tanulmány a világ nukleáris iparáról, amelyet a Greenpeace Magyarország blogja ismertet. A World Nuclear Industry Status Report 2017 (WNISR) szerint a vita véget ért: a megújulók, főként a nap- és szélenergia, megnyerték a versenyt az atomenergiával szemben.

A jelentést minden évben kiadják, egyfajta helyzetelemzés ez, amit független szakértők állítanak ki a nukleáris iparágról. Politikamentesen, szakmai alapon tárgyalják az egyes országokat, a nagy energiacégeket, az iparág lehetséges jövőjét. A 267 oldalas jelentésben szerepel benne egy külön fejezet a megújulók és atomerőművek “versengése” témakörben, illetve Magyarországról is tesznek fontos megállapításokat.

A riport főbb megállapítása így foglalható össze: a világnak azon a részén, ahol versenyző villamosenergia-piac működik, egyetlenegy atomerőmű-építést sem kezdeményeztek.

A WNISR szerint atomerőművek ott épülnek, ahol – mint Magyarországon is – a kormány (illetve: rajta keresztül, önként vagy kényszerből) a fogyasztó vállalja a nukleáris beruházás költségtúllépésének és késedelmének kockázatát.

Nézzük a tényeket:

  • 1997 óta négyszer több energiát termeltek megújuló energiából kilowattórában, mint atomerőművekből.
  • 1996 óta a világ teljes áramtermeléséből kihasított atomenergia aránya 17,5 százalékról 10,5 százalékra csökkent.
  • Az építés alatt álló reaktorok száma tovább csökkent: 2013-ban még 68 projektet soroltak e kategóriába, ma már csak 53-at – ebből 20 Kínában található. Az „építés alatt” álló atomerőművek közül nyolc már több mint egy évtizede épül, három közülük több mint 30 éve.
  • Tavaly 13 ország indított el új reaktorépítési projektet, de a brazil Angra-3 máris leállt az országban a felső vezetést is megbuktató (és a reaktorépítési projekt menedzsmentjét is érintő) hatalmas korrupciós botrány miatt.
  • A nukleáris építőiparban a csőd a meghatározó: a történelem legnagyobb atomerőmű-gyártóját, a Westinghouse-t a Toshiba sem tudta megmenteni; a francia AREVA pedig, bár jelentős (5,3 milliárd dollárnyi) állami támogatást kapott, az utóbbi hat évben felhalmozott (12,3 milliárd dollár) veszteséget nem tudják kezelni másként, mint hogy a cég felszámolási stratégiát dolgoz ki.

A megújuló energia ezzel ellentétben olcsóbb, tisztább és biztonságosabb alternatíva a fosszilis tüzelőanyagokhoz, és főként a nukleáris energiatermeléshez viszonyítva.

  • A globális szélenergia-termelés 2016-ban 16 százalékkal (132 TWh-val), a napelemeké 30 százalékkal (77 TWh-val) nőtt. A nukleáris energiás 1,4 százalék 35 TWh pluszt jelentett.
  • Chile, Mexikó, Marokkó, az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok új megújuló energiás projektjei termelési árban már verik a már üzemelő atomerőműveket: a 30 dollár/MWh már az atomerőművek átlagos termelési költségszintje alá került az USA-ban (ez utóbbi 2015-ben 35,5 dollár volt).

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik