Belföld

Csomaglimit: megvan, kiket szívat a posta

Mint írtuk, a posta november 15-től csomagfeladási limitet vezet be azért, hogy az év végi élénk küldeményforgalomban is „az eddig megszokott, magas színvonalú szolgáltatást” tudja nyújtani ügyfeleinek.

Óriási trükköt eszelt ki a Magyar Posta
Ha nem lehet sok csomagot feladni, nem lesz, ami késsen.

A csomagfeladási limit maximum napi 5 darab MPL Üzleti és MPL Netcsomag feladásánál húzza meg a határt. Megkérdeztük a postát többek között arról, hogy az intézkedés vonatkozik-e magánszemélyekre is, vagy csak például a kisebb webáruházakra.

Válaszukban leszögezték, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben

a Magyar Postánál bevezetett csomagfeladási korlátozás a magánszemélyeket nem érinti.

November 15-től tehát csak a szerződéssel nem rendelkező üzleti partnereknél limitálják a két csomagterméknél a feladási mennyiséget, magánszemélyeknél nem. Ha valaki a családjának akar feladni küldeményt, akár többet is, azt továbbra is változatlan feltételek mellett, a megszokott módon tudja megtenni az egyetemes postai szolgáltatás keretében.

Hozzátették: a rendelkezés a vállalkozásoknak is csupán egy szűk körét érinti, azokat, akik sok csomagot adnak fel, de nem szerződnek egyetlen futárszolgálattal sem, vagy a jelenlegi szállító partnerük nem vállalja a többletküldeményük elvitelét. Természetesen egyetemes postacsomagként továbbra is feladhatnak öt küldeménynél többet naponta ezek a cégek, de itt

a posta felhívta a figyelmet arra, hogy az egyetemes postai csomagra 2-3 napos kézbesítési időt vállal.

A posta korábban azt nyilatkozta, hogy felkészültek a karácsonyi csomagforgalomra:

A posta állítja, felkészültek a karácsonyi nagyobb csomagforgalomra
A NAV is készen áll a megnövekvő számú vámügyintézésre.

Ehhez képest a csomagstop bevezetése egészen mást sugallt. Rákérdeztünk, ezek szerint mégsem készült fel a posta a karácsonyi csomagforgalomra? De erre a kérdésünkre nem reagáltak. Hiába firtattuk azt is, hogy mennyiben segíti az intézkedésük a csomagok számának csökkenését, mit mutatott az ezzel kapcsolatos előzetes felmérés (ha volt ilyen). Illetve arra sem reagáltak, hogy vajon karácsony után is érvényben lesz-e a csomagfeladási limit szabálya, amire azt írták: visszavonásig él.

Felvetettük továbbá, hogy szerintünk nem nagy ügy kicselezni a limitet, hiszen napi korlátról van szó. Vagyis ha egy vállalkozónak ötnél több csomagja van, az visszamehet másnap. Vagy feladhatja egy másik postán az 5 feletti csomagokat. Hogy vajon fognak-e tudni a posták arról, hogy valaki egy másik postán már kimerítette-e az aznapi napi limitet, azt szintén nem árulták el érdeklődésünkre.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik