Belföld

Hónapok óta görnyednek sörpadokon a halásztelki iskolások

Tízosztálynyi gyerek ingázik nap mint nap az iskola és a városban szerteszét szórt ideiglenes tantermek között Halásztelken, mert az iskola épületegyüttesét tulajdonló önkormányzat épp bővíti és felújítja az alsó tagozatnak helyt adó épületet. Az ígéret szerint az átmeneti állapot az őszi szünet végéig tartott volna, de épp ennek utolsó napján közölték velük: egészen a tanév végéig marad a mostani felállás. A tanítási helyszínek közül a városszéli sportcentrum híre a legrosszabb: itt a gyerekek egyelőre sörpadokon és műanyag székeken tanulnak, amiket az egyik szülő szerint naponta maguknak kell elő-, majd elpakolniuk.

Az Abcúg írása.

A Budapest vonzáskörzetébe tartozó Halásztelek egyre növekvő diáklétszámú általános iskolája bővítése miatt tíz osztálynak külső helyszíneken kellett megkezdenie az idei tanévet.

Az első osztályok kivételével az egész alsó tagozatot érinti a helyzet, ők több különböző helyen, például a ma Városházaként működő Malonyay-kastélyban, a művelődési ház valamelyik megfelelő méretű termében, vagy éppen a város szélén álló sportcentrumban tanulnak ősz óta.

A kényszermegoldásra azért volt szükség, mert az iskolát működtető önkormányzat csak augusztusban kezdte meg az egyik iskolaépület bővítését egy extra emelettel, a beruházás így nem készülhetett el iskolakezdésre.

Az iskolaudvar részlete szeptember elején | Fotó: Hajdú D. András

A késlekedést a város polgármestere, Szentgyörgyi József akkor azzal indokolta, hogy az önkormányzat a hiteligénylésük benyújtásához szükséges kormányzati engedélyre várt tavasz óta, de mikor ez még augusztusban sem érkezett meg, úgy döntöttek, saját erőből is elkezdik a munkálatokat.

A város alpolgármestere, Stefanik Zsolt szerint azért nem várhattak tovább – mondjuk a következő nyári szünetig -, mert a beruházás halasztása problémát jelentett volna a következő tanévben indítható osztályok számának meghatározásánál. Azaz, a már így is túlzsúfolt iskolába egész egyszerűen nem vehettek volna fel minden gyereket, akit a szülei oda szeretnének beíratni.

Ezt azóta annyival egészítette ki a polgármester, hogy az iskola területére tervezett új sportcentrum építése a tervek szerint 2018 tavaszán kezdődne, az pedig nem volna szerencsés, ha a munkálatok egybeesnének a szóban forgó épületbővítéssel.

Az érintett gyerekek szülei szeptemberi riportunk tapasztalatai szerint nem háborogtak a kialakult helyzet miatt, de ebben közrejátszott az is, hogy Szentgyörgyi József akkor azt ígérte, az őszi szünet végéig kell csak kibírni ezt az átmeneti állapotot, addig pedig az önkormányzat mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az iskolai élet így is zökkenőmentes legyen. Például rossz idő esetén kérésre, a távolabbi helyszínekre pedig rendszeresen buszokkal viszik majd a gyerekeket reggel az iskolától, tanítás után pedig vissza.

Be nem váltott ígéret

Ehhez képest Szentgyörgyi József polgármester saját Facebook-oldalán, november 2-án, az őszi szünet utolsó napján közölte: az ígértekkel ellentétben

egészen a tanév végéig maradnak az érintett osztályok a külső helyszíneken,

ugyanis, miután szeptemberben megkapta a 450 millió forintos hitelfelvételi engedélyt, az önkormányzat úgy döntött, nemcsak az első ütemben tervezett plusz emelet felhúzását, de az alsó szintek teljes belsőépítészeti felújítását elvégzi még ebben a tanévben.

Külső helyszín szeptember elején | Fotó: Hajdú D. András

A bejegyzés alatt azóta egyre gyűlnek a mérges szülői hozzászólások, amikből kiderül: korántsem volt zökkenőmentes a tanítás megszervezése az elmúlt két hónapban.

A legtöbb panasz a Németh Ferenc Sportcentrumban, a legtávolabbi, az iskolától 1,5 kilométerre lévő oktatási helyszínen tanuló gyerekek szüleitől érkezett.

A sportpályás osztályok elég hiányosak, sörpad és műanyagszék áll rendelkezésükre, ami valljuk be, hosszú időn keresztül nem túl egészséges

– magyarázza hozzászólásában az egyik szülő, és azt is hozzáteszi, úgy tudja, a padokat és a székeket ráadásul a gyerekeknek kell naponta elő- és elpakolnia, mert délután edzéseket tartanak a sportcentrumban.

A műanyag székek és összecsukható asztalok egy kerti party tökéletes kiegészítői, de nem hinném hogy ergonómiailag megfelelő egy 10-11 éves gyerek egész napos tanulásához

– teszi hozzá egy másik szülő, akinek két lánya közül egyik a sportcentrumban tanul.

A sportcentrum és az iskola között az elsőként idézett szülő hozzászólása alapján nem túl jó az összeköttetés, a távoli helyszín miatt ugyanis szerinte több iskolai programból, például az október 6-i és az október 23-i megemlékezésből is kimaradtak az itt tanuló gyerekek.

A felsorolt problémák miatt többen arra kérik a polgármestert: helyezze máshová a sportpályán álló épületben tanuló két osztályt, legalább a téli időszakra.

Szakadt az eső, nem jött a busz

Nem csak a sportcentrumban elhelyezett gyerekek szívják meg az iskolabővítés miatti felfordulást. Egyik, neve elhallgatását kérő szülő harmadik osztályos gyereke  – és a komplett osztálya – azért ázott szét egy esős őszi napon, mert a szigetszentmiklósi uszodából visszajövet a busz nem az iskolánál, hanem több száz méterrel távolabb tette ki a gyerekeket, akik ebédelni indultak a menzára.

Ebéd után ráadásul gyalog kellett visszaindulniuk a Malonyay-kastélyba. “Mire odaértek, úgy megáztak, hogy tornaruhába átöltözve szárogatták a ruháikat a tanítási nap hátralévő részében

– magyarázza az anyuka.

Amikor ezt többen szóvá tették a polgármesternek, forrásunk szerint Szentgyörgyi úgy reagált: a busz “ott állt végig” készenlétben, a tanároknak csak jelezniük kellett volna, ha használni szeretnék.

A másfél kilométerre lévő sporttelep szeptember elején | Fotó: Hajdú D. András

Az ilyen szervezési bakik mellett általános probléma, hogy a tantermekké avanzsált helyszínek felszereltsége meg sem közelíti a tantermekét. Egyszerűen nem erre lettek kitalálva. Ilyen szempontból még a jobb helyszínnek számító kastélydíszterem is előnytelen.

A tanítónő minket, szülőket kért meg, hogy ha tudunk hozzunk vállfát, és a technikacsomagok és a tisztasági csomagok tárolására alkalmas dobozokat, esetleg szekrényeket, mert a falra nem lehet semmit sem felfúrni

– magyarázza az egyik érintett szülő.

Szintén a tárolással van gondja egy másik szülőnek, aki azt mondja, gyereke számára a legnagyobb nehézség, hogy ha délután szüksége lesz rájuk, muszáj a sportcentrumba is elcipelnie az edzőcuccát és a zeneiskolai hangszerét, mert az iskolában nincs ezek tárolására alkalmas zárható szekrény. „Jó lenne, ha biztosítanának ilyen lehetőséget, és nem a tanárnők vinnék át a nehezebb holmikat az iskolába, saját autójukban” – mondja.

Volt-e egyáltalán választási lehetőség?

Több szülő nehezményezi, hogy a megkérdezésük nélkül, a fejük felett született döntés az ideiglenesnek ígért állapot további fenntartásáról – a polgármester állítása szerint az iskolavezetéssel, az érintett tanítókkal és a fenntartóval is egyeztetett, mielőtt az önkormányzat meghozta a döntést a teljes beruházás megvalósításáról.

Ha a megkérdezettek egybehangzóan azt mondják, hogy szakmailag visszás a tantermek felszereltségétől messze elmaradó helyiségekben tartósan folytatni az oktatást, visszaköltözhetett volna az érintett tíz osztály a bővülő iskolaépület alsóbb szintjeire – mondta az Abcúgnak a polgármester.

Egy újonnan kialakított tetőszint ugyanis meggátolja az épület beázását, így semmi nem akadályozná, hogy a gyerekek újra az osztálytermeikben tanuljanak. Akkor viszont a belső felújítást halasztanánk tovább, ami szintén minimum négy hónap – azzal is bőven kilógnánk a következő nyári szünetből – magyarázta Szentgyörgyi, aki szerint az önkormányzat az iskola létszámának folyamatos növekedése miatt állandó építési kényszerben van.

A polgármester úgy látja, az érintett szülők, tanárok és a gyerekek összességében elégedettek a mostani tanulási-tanítási körülményekkel, „egyedül a sportcentrum előterében elhelyezett gyerekek szülei panaszkodnak” – mondta, majd hozzátette: ezért ezt az osztályt megpróbálják a régi, most üresen álló polgármesteri hivatali épület egyik termébe átköltöztetni. Itt azonban falakat kell bontani, ami még beletelhet néhány hétbe.

A “tantermek” felszereltségét ért kritikákra azt válaszolta: amit a tanítónénik kértek az önkormányzattól, azt hoztak a terembe – még 30 laptopot is vettek volna, hogy az informatikaoktatást a külső helyszíneken is megoldják. A tanárok azonban végül jelezték, hogy az iskolába visszasétálva ott is megtarthatók a számítástechnika-órák.

Szentgyörgyi József azt is elmondta, megkérte az érintett osztályok tanárait, hogy ne gyalogoltassák a gyerekeket, hanem használják a mindig rendelkezésre álló önkormányzati kisbuszokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik