Belföld

Vészcsengő: Balogot újabb érettségi botrányra figyelmeztetik

A magyar közoktatás Trabantjától nem lehet elvárni Forma 1-es győzelmet.

Márpedig ez a felvételihez kötelezővé tett nyelvvizsga. A Civil Közoktatási Platform Balog Zoltán miniszternek is eljuttatta állásfoglalását, amely szerint változtatni kell a 2020-as felsőoktatási felvételi követelményein, mert kirekesztő lenne, ha három év múlva már nem lehetne felvenni a felsőoktatásba azt, akinek nincs középfokú (B2 szintű)  komplex nyelvvizsgája.

Így nem tanulhatna tovább az, aki iskolai lehetőségei, családi háttere miatt az általános vagy a középiskolában nem tudott megfelelő szintű nyelvtudásra szert tenni.

A közoktatási rendszer jelenleg nem biztosítja a felsőoktatás általánosan érvényes bemeneti követelményeként elképzelt  nyelvvizsgához szükséges idegennyelv-tudást a magyar diákoknak.

Korábban Székely László ombudsman is jelezte, hogy a diákok döntő többségének nem adatik meg, hogy egy nyelvet a közoktatás intézményi keretei között középfokon elsajátítsanak, és ezt az iskolák nem is kötelesek biztosítani a nem emelt szinten nyelvet tanulóknak.

Különóra nélkül nem sok esélye van egy középiskolásnak nyelvvizsgára
Ettől függetlenül a kormány előírná, hogy a felsőoktatásba való bekerülés egyik feltétele a középfokú nyelvvizsga legyen.

2020-tól ráadásul a felvételi tárgyakból kötelező lenne az emelt szintű érettségi, így a már egyébként is túlterhelt tanulóknak több tárgyból pluszórákon kell az érettségire felkészülniük, ha tovább akarnak tanulni.

Különösen hátrányos helyzetbe kerülnek a szakgimnáziumi tanulók, akiknek az iskola csak egyetlen – általában a szakirányú továbbtanuláshoz szükséges – tantárgyból biztosít emelt szintű felkészítést.

Az is feszültséget okozhat, hogy sokan tanulási nehézségük miatt nem képesek a komplex – írásbeli és szóbeli – nyelvvizsgára. Közülük eddig egyeseket felmentettek a nyelvi érettségi vagy annak egy része alól, de sokan ezt a felmentést az új szabályozás szerint már nem kaphatják meg.

Az eddigi tapasztalatokból is látható, hogy a kényszerítés önmagában nem vezet eredményre! Az oktatásirányítás és a kormány nem spórolhatja meg a szükségszerű fejlesztésbe invesztálandó forrásokat, az elvárt teljesítményhez szükséges feltételek és körülmények megteremtését!

A Civil Közoktatási Platform indokoltnak tartja, hogy az oktatási kormányzat átfogó, átgondolt, széleskörű társadalmi, szakmai legitimációval rendelkező, hosszú távú reformkoncepciót dolgozzon ki az idegen nyelvek oktatására, az általános, a középiskolai és a felsőoktatási nyelvtanítás megújítására.

Javaslataik:

  • Haladéktalanul módosítsák a felsőoktatási felvételi eljárásra vonatkozó kormányrendeletet  úgy, hogy a középfokú nyelvvizsga ne legyen feltétele a továbbtanulásnak, amíg ennek megszerzésére a közoktatás nem teszi képessé a tanulókat. A felsőoktatási intézmények saját hatáskörükben kérhessék egy-egy szakon az általuk meghatározott szintű nyelvvizsgát.
  • Haladéktalanul kezdjék meg az 1360/2017. (VI. 12.) Korm. határozat megvalósítását, szakmai szervezetek, szakértők bevonásával mérjék fel a köznevelésben az idegennyelv-oktatásra vonatkozó feltételeket, amelyek alapján készüljön nyelvoktatási stratégia.
  • A felsőoktatási intézményekben legyen megfelelő minőségű, kötelező nyelvoktatás, hogy a diákok a korábban megszerzett tudást fejleszthessék és újabb nyelvet is elsajátíthassanak, meg tudják szerezni a diplomához előírt nyelvtudást, nyelvvizsga-bizonyítványt.
  • A bármikor bevezetésre kerülő kötelező nyelvvizsga, illetve vizsgarészek alóli felmentésre vonatkozó szabályokat, valamint a nyelvvizsgával szerezhető többletpontok változását haladéktalanul hozzák nyilvánosságra.

A Civil Közoktatási Platform szerint ezzel elő lehetne készíteni egy későbbi, átfogó idegennyelv-oktatási reformot. A belépés szigorú korlátozása helyett nyitva maradnak a tanulási útvonalak, így a rendelet megfelelhet a méltányosság és igazságosság, illetve a hatékonyság és eredményesség alapvető társadalmi követelményének is.

Kiemelt fotó: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik