Belföld

Tovább a lenini úton – Orbán, a neobolsevik

lenin (lenin)
lenin (lenin)
A történelem ismétli önmagát, csak kommunista helyett populista internacionálét hozott létre Trump, Orbán, Farage, Le Pen és Kaczynski.

Száz év elteltével visszatért a bolsevizmus – idézi Szelestey Lajos Anne Applebaum történészt, újságírót, aki a The Washington Post hasábjain az orosz kommunista hatalomátvétel centenáriuma alkalmából hosszan elemzi, hogy mára miért nem a marxisták, hanem a neobolsevikok (Donald Trump, Orbán Viktor, Nigel Farage, Marine Le Pen, Jaroslaw Kaczynski) jelentik a világra a komoly veszélyt.

Farage szerint Orbán kilépne az EU-ból
A közösséget a demokrácia szemszögéből a Szovjetunióhoz és a Brezsnyev-doktrínához hasonlította.

Őket szokták szélsőjobboldaliként, alternatív jobboldalként is emlegetni, de valójában nagyon kevés közük van a jobboldalhoz, a konzervatívokhoz (a német kereszténydemokráciához, az angolszász szabadpiaci konzervativizmushoz, a francia gaullizmushoz) amely a nyugati politika része a második világháború óta.

A történész szerint a jobboldali neobolsevikok olyan radikálisok, akik megdöntenék a fennálló intézményeket, ezért hamis képet festenek a múltról.

Etnikum, rassz szempontjából tiszta nemzetet, régi típusú gyárakat, hagyományos férfi-női szerepet, áthatolhatatlan határokat ígérnek. Ellenségeik a homoszexuálisok, a rasszbeli és vallási kisebbségek, az emberi jogvédők, a médiumok, a bíróságok.

Az amerikai elnököt leszámítva az európaiak gúnyt űznek a kereszténydemokráciából, nem igazi keresztények, csak arra használják a kereszténységet, hogy megkülönböztessék magukat ellenségeiktől (muszlimoktól, liberálisoktól).

A neobolsevikok – Lenin tanítványaiként – egyes társadalmi csoportokat mások fölé helyeznek, és gyűlöletet szítanak azok ellen, akik őket támadják. Anne Applebaum szerint a neobolsevikoknál a nép misztikus fogalom, nagyon hasonlít ahhoz a tömeghez, amely nevében Trockij szólt. Amikor beiktatásakor Trump azt hangoztatta, hogy a hatalmat vissza kell adni az amerikai népnek, az a proletárdiktatúrára emlékeztetett. Elődeikhez hasonlóan ők is hazudnak, a sikeres neobolsevikok alternatív sajtót hoztak létre dezinformációs céljaikra, amit 100 éve propagandának hívtak és magas szinten művelték.

A neobolsevikok meggyőződésből hazudnak, azt gondolják, hogy az igazság feláldozható a „nép” nevében, a hatalmi harcban minden megengedett, még az erőszak is – véli a történész, aki szerint Macron receptje jelezheti az utat, miként kell felvenni a küzdelmet korunk hamis prófétái ellen.

Sötét klubba helyezett minket az amerikai újságíró
Donald Trumpnak van kiket követnie, ha a liberális demokráciát pusztítaná. Legalábbis ez látszik Anne Applebaum tweetjéből.

Korábban Anne Applebaum komoly veszélynek nevezte, hogy Európában a Fideszhez hasonló Brüsszel-ellenes politikai erők emelkedhetnek a hatalom közelébe. Ezeket akkor – a kommunista minta alapján „populista internacionálénak” nevezte, mert ahhoz az irányzathoz tartoznak, amelyek évek óta szinte leplezetlenül képviselik a Kreml érdekeit.

Putyin-Orbán-találkozó: populisták, csillagosok, katonák, előre!
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a csillagok szerencsés állása alatt, elégedetten és politikailag megerősödve találkoztak, az általuk várva várt bilaterális korszak beköszöntének hírnökeiként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik