Belföld

Lehet népszavazás a civiltörvényről, döntött a Kúria

Egy momentumos akarja visszavonatni a civileket vegzáló jogszabályt, a Kúria utat nyitott ennek.

Hitelesítette a Kúria a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény (azaz civiltörvény) visszavonásáról szóló népszavazási kérdést keddi ülésén. A népszavazási kérdést Kádár Barnabás, a Momentum elnökségi tagja magánszemélyként nyújtotta be, és úgy szólt:

“Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?”

A Nemzeti Választási Bizottság július 25-i ülésén megtagadta a kérdés hitelesítését, azonban a Kúria felülvizsgálati eljárásában kedden – az internetes oldalán közzétett végzés szerint – hitelesítette azt. A Kúria végzése jogerős – írja az MTI.

Beleáll a népszavazásba a Momentum

Hajnal Miklós a Momentumtól kommentálta a 24.hu-nak a Kúria döntését. Szerinte a Fidesz azért akarja ellehetetleniteni a civileket, mert fél a szabadon működő és szabadon gondolkodó, cselekvő emberektől.

A Momentum szerint a civil szervezetektől tud jól működni egy társadalom, felbecsülhetetlen értékű a munkájuk. A listázásuk, ellehetetlenítésük a demokratikus társadalom ellehetetlenítése is. Márpedig Orbán Viktor listáz mindenkit, aki okosabb nála.

Hajnal hozzátette, a Momentum a teljes szervezetével, országos szinten részt vesz a népszavazásban, és összegyűjti az aláírásokat.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/ Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik