Belföld

Jogellenesen vezetheti 10 év után is Török Márk a hallgatói önkormányzatot

A szegedi egyetem rektora megsemmisítette a megválasztásáról hozott határozatokat, de a diákvezér bírósághoz fordult.

„Rendben van-e, hogy Török Márk maradhat a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke egy évtized után is?” – kérdezte Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője.

Mint azt a hvg.hu kiszúrta, Balog helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki közölte: a felsőoktatási törvény 2015. évi módosítása korlátozta a tisztségviselők megbízatási idejét. Ez valamennyi hallgatói önkormányzati tisztséget egybeszámítva legfeljebb négy év lehet.

A minisztérium tájékoztatást kért a Szegedi Tudományegyetemtől, ahonnan azt a választ kapták, hogy az intézmény szerint is jogszabályba ütközik Török Márk elnöksége, a Szegedi Tudományegyetem rektora megsemmisítette a megválasztásáról hozott választmányi határozatokat. Ám a hallgatói önkormányzat mindkét határozattal szemben jogorvoslattal élt, így közigazgatási eljárás van folyamatban.

Rétvári közölte: bírósági hatáskörbe tartozik annak megítélése, hogy Török a jogszabályoknak megfelelően tölti-e be az EHÖK elnöki tisztségét, vagy sem.

Török – egy év, fegyelmi ügy miatti kihagyással – 2007 óta vezeti a Szegedi Tudományegyetem egyetemi hallgatói önkormányzatát. Előtte, 2004-től a bölcsészkari HÖK vezetője volt. Tavaly nyáron írt arról az Átlátszó Oktatás, hogy a jogszabály-módosítás miatt Török már nem lehetne EHÖK-elnök.

Törököt az egyetem mind a 12 karának dékánja megkérte, hogy az intézmény hírnevére tekintettel ne ragaszkodjon görcsösen tisztségéhez és ne menjen bíróságra. A diákvezér erre kioktató levelet írt a kari vezetőknek, amiben konkrétumok és nevek említése nélkül visszaéléseket sugallt.

Kovács Tamás szegedi ügyvéd feljelentést tett, hogy kiderüljön, a Török által említett visszaéléseknek van-e alapjuk, de kiderült: csupán üres vádaskodásról van szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik