Belföld

Csukás István a Nemzet Művésze

Kiss Anna költő-drámaíró és Dévényi Sándor építész is megkapta az elismerést.

Csukás István írót, Kiss Anna költő-drámaírót és Dévényi Sándor építészt tüntette ki a Nemzet Művésze címmel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia leköszönő elnöke.

A Pesti Vigadóban tartott díjátadón Fekete azt mondta, az alkotók az elmúlt évtizedekben képességeik kivirágoztatásával egyfolytában bizonyították a nemzet iránti hűségüket. Küldötteknek nevezte a kitüntetetteket, akik nem tekintik véletlennek életüket, hanem úgy gondolnak képességeikre, tehetségükre, mint amit meg kell termékenyíteni, műalkotásokban visszaadni a Teremtőnek.

A Nemzet Művésze díjat az MMA kezdeményezésére azzal a céllal hozta létre az országgyűlés 2013-ban, hogy életjáradékot biztosítson a legkiemelkedőbbnek talált művészek számára. Az elismerés egyidejűleg legfeljebb 70, a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet és a cirkuszművészet területén jelentős értéket létrehozó, Kossuth-díjjal kitüntetett alkotó számára adományozható. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik