Belföld

Halottak napja 2017 – November 2-án az elhunyt szeretteinkre emlékezünk

Halottak napján, egy nappal Mindenszentek után emlékezünk meg elhunyt szeretteinkről.

November 2. halottak napja, amely egy nappal követi Mindenszenteket.

Halottak napján, talán vallási hovatartozástól függetlenül is, de meggyújtunk egy-egy gyertyát mindazon szeretteinkért, akik ma már nem lehetnek velünk – és bár nem csupán egyszer az évben, Mindenszentek előestéjén gondolunk rájuk, halottak napján érdemes saját veszteségünket elfeledve, önmagukért emlékezni halottainkra.

Halottak napján mi vigyázunk az elhunytakra

Az egyház 998-ban határozott úgy, hogy halottak napját önálló ünneppé teszi, Cluny-i Szent Odilo bencés apát kezdeményezésére. Az ünnep Mindenszentektől való elkülönítésének célja az volt, hogy a hívek ne csupán az egyházi szentekről, de saját halottaikról is megemlékezhessenek egy külön ezért létrehívott ünnepnapon. Ezzel egyébként egy több tízezer éves pogány hagyománykörhöz csatlakozott a kereszténység, hiszen a halottak lelkeinek átsegítésére valamennyi pogány kultúrának megvolt a maga szertartása.

Halottak napja és Jézus sebei

A halottak napja Szent Odilo tevékenysége ellenére csupán az 1500-as években terjedt el Európa-szerte oly mértékben, hogy végül hivatalos ünnepnappá tegye az egyház.

Halottak napjának legfontosabb imádsága a Halottak olvasója lett, az az öt tizedből álló ima, mely Jézus Krisztus öt sebét szimbolizálja.
Ezen a napon valamennyi gyászmise az elhunytak lelkének megsegítésére szól, melyek a feltámadást és az örök életet hirdetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik