Belföld

A magyarok fele még életében gyűjt a sírhelyére

A budapesti Farkasréti Temető az ország legdrágább temetkezési helye: aki itt akar sírhelyet venni, annak 600 ezer forintos árral kell kalkulálni. Győrben viszont ennek csak a töredékébe kerül a negyedszázados helymegváltás. A CIG Pannónia tett közzé egy kutatást, amelyben a megyeszékhelyek és a főváros temetőinek árait vizsgálták.

A hatályos magyar szabályozás szerint a sírhelyek árát az önkormányzatok szabják meg. A képviselő-testületek összehangolatlan döntései nyomán nagy különbségek alakultak ki az országban.

A sírhely Nyugat-Magyarországon a legolcsóbb

A felmérés szerint Budapesten a legdrágábbak a sírhelyek. A Farkasréti Temetőben 600 ezer forintnál is drágább lehet egy sírhely megváltása 25 évre. A Fiumei Úti Sírkertben ugyanez 300 ezer, az Óbudai Temetőben 240 ezer forint körüli összegbe kerül.

Szolnokon a legdrágább sírhely 150 ezer forint, ennél 7 ezer forinttal kevesebb a budapesti Új Köztemető. A legolcsóbb sírhely Győrben van, 11 ezer forintba kerül. 20 ezer forint alatt ezen kívül csak Kaposváron és Szombathelyen lehet 25 éves helyet venni.

Urnafülkét csak rövid időre lehet váltani

Akik nem tudják vállalni a hagyományos koporsós temetés terheit, azoknak a csupán 10 évre megváltható urnafülke vásárlása nyújthat anyagi könnyebbséget. A földrajzi elhelyezkedés azonban itt is jelentősen befolyásolja az árat.

A legdrágább urnahelyek szintén a fővárosban vannak, Farkasréten 251 ezer forintba is kerülhet egy urnafülke, a másik három vizsgált budapesti temetőben és Szegeden 100 ezer forint körül vagy inkább fölött lehet a költség. Kecskeméten egységesen 98 ezer forint, Békéscsabán, Egerben, Pécsett és Szolnokon 30-40 ezer forintba kerül, míg a legolcsóbb Debrecenben 3 900 forint, Szombathelyen pedig 4100 forint.

A temetkezés költsége minden esetben jelentős anyagi terhet ró a családokra. A biztosító kutatása szerint a magyarok közel kétharmada gondolja úgy, hogy a búcsúztatáshoz szükséges anyagi feltételeket a közeli hozzátartozónak kell biztosítania, de közel 50 százalék szerint jobb, ha mindenki saját maga gondoskodik erről. Ez a vélekedés főként az 50-75 éves korosztály és a falusiak körében magas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik