Belföld

Itt vannak a részletek a megújuló Városligetről

A vakok és gyengénlátók kertje megújul, a kutyások pedig több hektárt kapnak a felújított ligetből.

Amint megírtuk, a Városliget parkfelújításának nekiállnak a napokban, és a Magyar Idők hétfői cikke szerint jövő márciusig végeznek is majd vele. A Városliget Zrt. újítja fel a százhektáros parkot, köztük az 1972-ben létesült Vakok Kertjét. Itt több vakokat és gyengénlátókat segítő szervezet is jelen van.

A cég szerint megmarad a kert elkerítettsége, kártyával lehet majd belépni a helyre. A kertben speciális burkolatú, a tájékozódást segítő utak épülnek (sugárutas-körutas rendszerben), de egy új belső sétányt is létesítenek és a növényzet is megújul.

A rossz állapotú faházat már elbontották, ennek helyére egy vakok igényeihez igazodó akadálymentes épület kerül. Megújulnak a csobogók, vízmedencék, játszófelületek, a támfalakra Braille-írásos korlát kerül. A nyugati oldalra kerül a játszó- és sportrész, ahol speciális pingpong, lengőteke, hinta és egyéb eszközök lesznek.

A Vakok Kertjén kívül lesz még egy nagy újítás, játszópark épül a kutyásoknak. Ősszel elbontják a Hermina úti volt rendelők romos épületeit. A keletkező egyhektáros területet parkosítják, ide került az 5280 négyzetméteres kutyás élménypark. 1,2 méter magas kerítéssel veszik körbe, de a Hermina út felől zöldsáv is védi majd a parkot magas cserjékkel. Kerékpártároló is épül.

A kutyások ezen kívül is kapnak majd egy hasonló célú, egyhektáros, integrált területet és egy másik kutyás élményparkot az Ajtósi Dürer sornál. A tájépítészeti pályázaton győztes Garten Studio fogja a park többi részét megcsinálni, a teljes projekt amúgy évekig tart majd.

(Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik