Belföld

Fordulat Hosszú Katinka-ügyben: megvan a felelős a szerződések rejtegetéséért

A 24.hu beadványa nyomán jelentést adott ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, leszögezve: a vizes világbajnokság lebonyolításáért felelős Bp2017 Kft.-nek ki kell adnia a Hosszú Katinkával és cégével kötött szerződések részleteit. Csakhogy a Bp2017 Kft. korábban azt állította lapunknak: nincs ilyen szerződése Hosszúékkal a Duna Aréna használatáról.

A Bp2017 Kft.-nél kellene lennie annak a szerződésnek, aminek alapján Hosszú Katinka és vállalkozása, az Iron Corporation használja a nyári vizes világbajnokságra elképesztő költségtúllépéssel felhúzott Duna Arénát.

Legalábbis ez következik a Nemzeti Sportközpontok (NSK) lapunk közérdekű adatigénylésére adott válaszából.

Azért fordultunk a létesítmény vagyonkezelőjéhez, mert több mint fél év alatt sem sikerült kiderítenünk, ki és milyen feltételekkel szerződött Hosszúékkal az aréna használatára, illetve milyen eljárásban választották ki a klubot az üzemeltetők. Arról sem sikerült információt szerezni, mennyit fizetnek Hosszúék az uszoda használatáért. Azaz sem a magyar kormány, sem az építtető, sem az üzemeltetési pályázatot kiíró nemzeti vagyonkezelő nem tudta vagy akarta megválaszolni, hogyan került az Iron Aquatics a Duna Arénába.

Sőt a – hosszú ideig mindenről hallgató, adatigénylésünkre nem válaszoló – Bp2017 Kft. úgy nyilatkozott, egyetlen szerződést kötött Hosszúékkal: a klasszis úszó és Shane Tusup által képviselt Iron Corporation Kft.-vel állapodott meg arról, hogy 25 millió forintot fizet a budapesti vb népszerűsítéséért. A nyári vizes világbajnokság lebonyolításáért felelős állami cég ugyanakkor azt közölte: ezen kívül több szerződést nem kötött Hosszúékkal.

Hosszú Katinka Habony Árpád kottájából játszik
Miért kamu a háromszoros olimpiai bajnok átláthatóságról és versenyről szóló műsorszáma? Kérdések és válaszok az úszó különleges üzleti építkezéséről.

A Nemzeti Sportközpontok állásfoglalása azonban mindent átírt: kiderült, ki az uszoda üzemeltetője, noha eddig még ez sem volt világos az illetékesek válaszának hiányában. Ha viszont a Bp2017. Kft az üzemeltető, csak ez a cég szerződhetett Hosszúékkal. Ha pedig még sincs ilyen megállapodás, akkor

egy magánvállalkozás szerződés nélkül használ profitszerzésre egy közpénzen fenntartott és működtetett sportlétesítményt.

Az új fejlemények nyomán ismét megkerestük a Bp2017 Kft.-t, amelytől – korábbi válaszának megfelelően – azt kérdeztük, érvényes szerződés hiányában hogyan juthatott be az állami tulajdonban lévő létesítménybe az Iron Aquatics, miként használhatta az arénát a klub, és ki a felelős a kialakult helyzetért. Válasz nem érkezett. Ezután megkérdeztük a Duna Aréna ügyeiben – a Miniszterelnökség korábbi válasza alapján illetékes – Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot. Ott azt is próbáltuk megtudni, indult-e vizsgálat az ügyben. Válasz onnan sem érkezett.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Nem hallgatott viszont a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), amely a 24.hu beadványa nyomán jelentést tett közzé, miután a Bp2017 Kft. többszöri felszólításra sem teljesítette adatigénylésünket a Hosszúval, illetve az Iron Aquatics-szal kötött szerződésekről. A hatóság megállapította, hogy a cég nem tartotta be az infotörvény előírásait, megsértette a bejelentő közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogát.

A NAIH rámutatott: a közpénzekkel gazdálkodó szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni gazdálkodásával, a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok pedig közérdekű adatok.

Az adatigénylést hét hónapja, március 23. óta nem teljesítő Bp2017 Kft. semmilyen formában nem is lépett kapcsolatba a hatósággal annak ellenére, hogy az többször is tájékoztatta az eljárás fejleményeiről, és kérte az adatszolgáltatás teljesítését. Mindezek után készült el a hatóság – a honlapján elérhető – jelentése, ami már bíróság előtt sem támadható meg. Az adatokat ki kell adni.

Kiemelt kép: AFP/Isza Ferenc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik