Belföld
Szatmárnémeti, 2017. október 27.
Soltész Miklós, az Emberi Erõforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum új szaktantermeinek átadásán partiumi Szatmárnémetiben 2017. október 27-én. A magyar kormány támogatásával három új szaktanteremmel bõvült az intézmény.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

4 és fél milliárdos támogatás a karitatív szervezeteknek

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

2017. 10. 30. 11:09

Többek között eszközbeszerzésre költhetik a pénzt.

Négy és fél milliárd forint európai uniós támogatást kapnak a karitatív szervezetek intézményfejlesztésre, felújításra és eszközbeszerzésre – közölte Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, a Karitatív Tanács (KT) elnöke hétfőn sajtótájékoztatón. A pályázaton elnyert pénzből 42 helyszínen valósulnak meg infrastrukturális beruházások.

A KT tagszervezetei közül a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ), a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt 650-650 millió forintot, a Baptista Szeretetszolgálat pedig 640 millió forintot nyert el az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázatán. Emellett a Johannita Segítő Szolgálat, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség kapott 200-200 millió forint támogatást.

Soltész Miklós szólt arról, hogy a pályázat kiírását a karitatív szervezetek megnövekedett feladatai is indokolták. Mint mondta, a szervezetek hatalmas szerepet vállalnak a szegények, elesettek mindennapi ellátásában, emellett a migrációs hullám miatt a határ mellett, továbbá a Közel-Keleten is segítenek.

Győri-Dani Lajos, az MMSZ ügyvezető alelnöke ismertette, a szeretetszolgálat hat helyszínen fejleszt a támogatásból: felújítják a sátoraljaújhelyi, a pécsi, a győri, a dorogi és a tatai regionális központjukat, valamint a Tiszaörsön működő nagy közösségi házat és táborhelyet. A pályázat korábban meg nem valósítható fejlesztéseket tesz lehetővé a szeretetszolgálat számára. Rengeteg támogatást kapnak ugyan, de azokat mindig konkrét célra, segítségnyújtásra, így ezekből az adományokból, támogatásokból nem jut és nem is juthat arra, hogy saját infrastruktúrájukat fejlesszék. A fejlesztésre ugyanakkor nagy szükség van, mert bár a rendszerváltás óta rengeteg épületet kaptak használatra, ezek döntő többségre nem arra a célra épült, amelyre a szeretetszolgálat használja.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.