Belföld

Az emberek több mint fele kormányváltást szeretne

Ennek ellenére a Publicus Intézet felmérése szerint is erős a Fidesz támogatottsága.

A nem-kormánypárti szavazók majd’ kétharmada szavazna egy baloldali együttműködésre, ha annak lenne esélye legyőzni a Fideszt – ez olvasható a Publicus Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásában, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készítettek. A kétharmaduk akkor is így szavazna, ha szavazatával meg tudná akadályozni a Fidesz kétharmadát; köztük az LMP-szavazók több mint háromnegyede, és a Jobbik-szavazók majd’ kétharmada.

A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében október elejéhez képest egy százalékpontot növekedve 26 százalék. Az MSZP tábora változatlan, 10 százalék, míg a Jobbik tábora egy százalékpontot csökkenve 10 százalék. A Fidesz-tábor aktivitása továbbra is magas, míg az MSZP-táboré alacsony, a Jobbiké egy kicsit növekedett. Az LMP 5, a DK 3 százalékon áll, míg a Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum 1-1 százalékon. Az Együtt, a Párbeszéd és az MLP nem érte el az 1 százalékot sem.

A megkérdezettek több mint fele kormányváltást szeretne, arányuk 2016 novembere óta 39 százalékról mára 54 százalékra növekedett, és ide tartozik a bizonytalan szavazók 58 százaléka is. Csak a Fidesz-szavazók azok, akiknek a körében túlnyomó többségben (92 százalék) vannak azok, akik nem váltanák le az Orbán-kormányt.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik