Belföld

Sárosdi Lilla: Nem a színház mocskos

A színésznő szerint az áldozathibáztatás oda vezet, hogy nem mernek megszólalni azok, akiket meg kellene védeni.

Fontosnak tartja Sárosdi Lilla, hogy ne Marton László vigye el a balhét a szexuális zaklatásos botrány miatt, hanem derüljön ki, kik voltak azok, akik tudtak erről, és akik ezt csinálták, illetve továbbra is csinálják – derült ki az interjúból, amit a színésznő az ATV-nek adott.

Elmondta: már a botrány kirobbanása előtt hallgatta mások történeteit az erőszakos esetekről, és felháborodott azon, hogy az áldozatokat nem védték meg. Miután az ügye napvilágot látott,

sokan írtak neki, köztük férfiak is, akik a hatalmi visszaélésekről nem mertek nevüket vállalva előállni, attól tartva, hogy nem kapnak munkát.

Az áldozatok ki vannak szolgáltatva, a vezetőjük nem segít nekik, nincs hová menniük, hanem be kell fogni a szájukat, mindenki függési helyzetben van – sorolta Sárosdi Lilla. Rónai Egon műsorvezető megerősítette ezt, mondván, ő is kapott leveleket művészektől, akik azt kérték, hogy semmilyen körülmények között ne legyenek megnevezve.

Ugyanakkor Sárosdi azt is elmondta: a színház nemes és csodálatos dolog, nem a színház mocskos, minden területen ilyen hatalmi visszaélések vannak. Mindig ott van a tekintély, aminek nem mernek ellentmondani, régi feudális gyökereket nem mernek felrúgni, folyamatos kiszolgáltatottságra épül a hatalmi struktúra.

Meg kell változnia annak, hogy a társadalom áldozathibáztatóan gondolkodik, azt kérdezik, miért szállt be az autóba, miért hordanak rövid szoknyát,

és nem azt kérdőjelezi meg, hogy egy nagy tekintélyű ember előveszi a nemi szervét, és azt kéri, hogy puszilják meg.

Az áldozathibáztatás a színésznő szerint oda vezet, hogy nem fognak merni megszólalni azok, akiket meg kellene védeni.

Azt remélte, bátorságot ad másoknak, hogy idáig elvitte az ügyet, de azt érzi, idáig tudta elvinni, itt már nagy szükség van a többiekre. Arra, hogy továbbvigye az ügyet és képviselje az áldozatokat, úgy érzi, nem áll készen, de szeretne segíteni abban, hogy az áldozatokat összekösse a nekik segítő szervezetekkel, és ezeknek a szervezeteknek az arcát adja.

Nem zárta le a dolgot, de az elmúlt két hét sok volt számára, szeretne a családjával foglalkozni.

Az interjúban megerősítette, hogy példaértékűnek tartja Marton László nyilatkozatát. Kifogásolta, hogy a rendező közeledésről írt,

reméli, hogy a normális emberek nem közeledésként, hanem kényszerként, zaklatásként tekintenek arra,

ha egy 18 éves lány beszáll egy autóba, és egy férfi odanyomja a nemi szervét, hogy puszilja meg. Ám tiszteletben tartja, hogy a rendezőnek időre van szüksége, hogy szembenézzen a dologgal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik