Belföld

Orbán Viktor: Óriási nyomás volt rajtam

A miniszterelnökök tanácskozását lezáró, közös szándékot jelző dokumentumot fogadtak el a múlt heti EU-csúcson következtetés néven, amely irányadó az unió intézményeinek a számára.

Orbán Viktor szerint Brüsszelben már az is bravúr, ha az időjárásról sikerül közös álláspontot kialakítania a tagállamok vezetőinek.

Nem könnyű a brüsszeli nyelvet lefordítani a számunkra is fogyasztható magyar nyelvre. Mondjuk ez érthető, nem indokolt a gunyoros hangvételem. Van úgy, hogy egy-két államfő azzal fenyegetőzik, hogy vétózik. Ezt a világon nem venné észre senki, de ez megint egy rosszmájú megjegyzés

– nyilatkozott a miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kötelező betelepítési kvótáról nem esik szó a dokumentumban, mert nem sikerült róla megegyezni. Orbán arról beszélt, másfél éve küzd azért, hogy ne születhessen olyan dokumentum, amely a jövendőbeli menekültpolitikának olyan irányait jelentené ki, ami sérti az ország szuverenitását.

Most azért kicsit előrébb mentünk, óriási nyomás volt rajtunk, leginkább rajtam, mert kompromisszumot kellett volna kötnöm a migránskvótát illetően. Ezt sikerült elhárítanom. Oda jutottunk, hogy a decemberi miniszteri csúcson fogunk átfogóan, eltökélten foglalkozni a bevándorlási rendszer kérdéseivel. Arra fogunk törekedni, hogy az első félév végéig szülessen is valamilyen döntés.

A miniszterelnök ezt követően elmondta, mozognak a nyulak a bokorban. Ezzel arra utalt, hogy az Európai Parlament már meg is fogalmazta az alapelveket, amelyekre építeni akarja a menekültrendszer.

Szerinte ha oda jutnánk egyszer, hogy Berlinben vagy Brüsszelben mondanák meg, hogy ki tartózkodhat Magyarországon, akkor nekünk végünk, és ez elfogadhatatlan.

Kétfajta ország lett az EU-ban. Kár azon lamentálni, hogy hogyan történt ez. Van a migránsmentes övezet és vannak a bevándorló országok. Azt kizárom, hogy bármelyik országcsoport a másikra tudja erőltetni a másik elképzelését. Nincs erőnk, hogy rávegyük ezeket a kormányokat, hogy vigyék ki a migránsokat, de ők se tudják elérni nálunk, hogy beengedjük őket. Nem megoldás, hogy hasonulunk egymáshoz. A jövő Európája két részből fog állni

– magyarázta.

Az elmúlt napok legfontosabb fejleményeként említette, hogy Magyarországra érkeztek a kiszivárogtatott Soros-dokumentumok, amelyből kiderül, hogy a hálózatnak kiterjedt befolyása van Európára.

Orbán elmondta, eszerint a Soros-birodalomnak van egy listája, hogy az EP-ben kik a barátjaik, és ezeket az embereket rendszeresen használják is.

Kiderül, hogy egy kevert népességű földrészt akarnak létrehozni

– jelentette ki, hozzátéve, hogy csak annyit akarnak elérni, hogy átlátható, érthető legyen a birodalom.

Soros György: A jövő nem az uszítóké
A száz éve született Vásárhelyi Miklósra emlékezett a kormány célkeresztjében lévő üzletember.

A miniszterelnök a dokumentumokra hivatkozva mondta el, Brüsszelben fellépnek azért, hogy Magyarországot megbélyegezzék, elítéltessék. Nemcsak a menekültügyi szabályokról van szó, hanem minden másról is.

A Jean-Claude Junckerrel történt közös vacsorájukat három szóban foglalta össze:

Kés, villa, jólneveltség.

Orbán szerint Brüsszelnek van egy sajátos hangfekvése, tónusa, kifinomultsága.

A brüsszeli mércével mérve a magyar politika harsánynak mondható. Brüsszel nagyon emlékeztet a régi kormányzati udvaroknak a kultúrájára. Egyenesen beszélni is kevésbé kifizetődő, mint görbén. Kicsit elitista szagú kultúra. Ritkán fordulnak elő élesebb szóváltások.

Kiemelte, hogy a V4-ek egységesek voltak minden kérdésben, ami terítékre került, és természetesen a migránskérdés volt a leghangsúlyosabb.

Juncker méltánytalannak tartja, hogy olyasmiért is Brüsszelt állítjuk be felelősként, amiről nem is tehetnek. Mi meg szeretnénk több tiszteletet. A kettős mérce maga a megtestesült tiszteletlenség.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik