Belföld

Nem változtat a kormány a lombikbébiprogram szabályozásán

A győri megyéspüspök megszólalása után tett ígéretek a kedélyek csillapítását szolgálhatták.

Bár augusztus végén szigorítást ígért, a kormány egyelőre biztosan nem változtat a lombikbébiprogram szabályozásán – írja a hvg.hu.

A szigorítás azután merült fel, hogy Veres András győri megyéspüspök bűnösnek nevezte azokat a párokat, akik részt vesznek a lombikbébiprogramban, a be nem ültetett embriók miatt. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ehhez hozzátette, hogy szerinte is „horror kategória”, ami a fel nem használt embriókkal történik, és szerinte meg kell akadályozni, hogy „a magzati korukat élő magyar emberekkel kísérletezzenek, legyilkolják őket, lefagyasszák, kidobják őket, és a szöveteiket felhasználják ipari célra”.

Bár Balog Zoltán is ígéretet tett, hogy a kormány mindent meg fog tenni „az életet minél inkább tiszteletben tartó szabályozás” megteremtéséért, valójában az elmúlt két hónapban semmilyen formában nem foglalkoztak a kérdéssel, és a hvg.hu magas beosztású forrása szerint egyelőre nem is tervezik.

Semjén utalt arra, hogy az eddig magánszolgáltatóknál is igénybe vehető támogatott eljárások állami intézményekbe terelése megoldja a morális dilemmát, szerinte az állami kórházakban biztosan nem vár „horrorsors” a be nem ültetett embriókra. Az igazság azonban az, hogy máshol sem – a Kaáli Intézetben kezelt párok 100 százaléka rendelkezik úgy, hogy esetleges későbbi felhasználáshoz fagyasszák le, és tárolják el a be nem ültetett embriókat.

Ugyanakkor a hatályos törvény az állami intézményben is lehetőséget adna arra, hogy a fel nem használt embriókat a párok más meddő párnak adományozzák, kutatási célra ajánlják fel, vagy a megsemmisítésükről rendelkezzenek, ilyen eset azonban még nem fordult elő. Az embriók tömeges megsemmisítésére viszont már volt példa, pont egy állami intézményben tíz éve, amikor a SOTE klinikájának nem volt pénze a fagyasztásukhoz szükséges hűtőre.

A letétbe helyezett embriókat a törvény szerint legfeljebb tíz évig lehet tárolni, ezután valóban megsemmisíthetik, vagy tudományos kutatás céljára felajánlhatnák, de ekkor reprodukciós célra már egyébként sem lehetne használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik